ГЕРБ оттегля кандидатурата си за председател на ЦИК

Борисов обвини в заговор политическите си опоненти

ГЕРБ оттегля кандидатурата си за председател на ЦИК
4964 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

ГЕРБ оттегля кандидатурата на бившия депутат Красимир Ципов за председателското място на ЦИК.Това се случва по-малко от 24 ч, след като председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова го представи като предложението на най-голямата политическа сила за ръководния пост в избирателната комисия.

Ние взехме решение да оттеглим г-н Красимир Ципов като кандидатура за председател на ЦИК“, заяви лидерът на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов на брифинг на партията по повод новия състав на ЦИК.

Припомняме, че в сряда президентът Румен Радев проведе консултации с парламентарно представените политически сили за новия състав на ЦИК. Предложението на ГЕРБ Красимир Ципов бе единствената номинация за председател. Въпреки че повечето от останалите политически представени пред президента партии обявиха, че не подкрепят кандидатурата, Радев обясни, че след като е единствената номинация, по правилник той би следвало да оглави комисията.

На въпрос защо изобщо ГЕРБ са предложили Ципов за председател, след като ден по-късно оттеглят кандидатурата му, Борисов заяви, че са очаквали да има и други предложения или останалите да подкрепят тяхната и обвини в заговор политическите си опоненти. Той посочи, че те са планирали ситуацията, за да се провали ГЕРБ с провеждането на предсрочните избори през лятото.

Утре ако няма видеонаблюдение на изборите, кой ще излезе да обясни защо? Красимир Ципов като председател трябва да излезе. Това е капан“, заяви Борисов.

Припомняме, че ГЕРБ критикуваха многократно промените в Изборния кодекс, заради които реално в момента се избира нов състав на ЦИК. От партията обаче на няколко пъти обявиха, че е редно именно от ГЕРБ да бъде новият председател на комисията, тъй като това е най-голямата парламентрано представена група.

Коментари: 0