Amazon не плати никакъв данък в Европа въпреки рекордните приходи

Онлайн търговецът твърди, че маржът в търговията на дребно е твърде малък и затова не прави печалба

Amazon не плати никакъв данък в Европа въпреки рекордните приходи

Снимка: БТА

Автор: Economic.bg

Гигантът при електронната търговия Amazon е платил нулев корпоративен данък в Европа през миналата година, въпреки че постигна невиждани в историята си приходи от продажби на стойност 44 млрд. евро. The Guardian съобщи, че отчетите на Amazon EU Sarl, публикувани онлайн, показват, че въпреки реализираните милиарди долари от продажби, звеното на компанията в Люксембург, което контролира търговията на дребно в страните в Европа, е отчело загуба от 1.2 млрд. евро и поради това е платило нулев данък.

Компанията не само не трябваше да плаща корпоративен данък, но й бяха върнати 56 млн. евро под формата на данъчни кредити за компенсиране на бъдещи данъчни сметки, в случай че тя реализира печалба. Това се дължи и на пренесените 2.7 млрд. евро загуби, които могат да бъдат използвани за компенсиране на бъдещи данъчни сметки.

Отделът на Amazon в Люксембург контролира продажбите във Франция, Германия, Обединеното кралство, Холандия, Италия, Испания, Швеция и Полша и дава работа на хиляди служители, пише Euronews.

Гигантът създаде магазин в Люксембург през 2003 г. и бързо си осигури поверително споразумение с данъчните власти в страната за облагане с ниски данъци, където много големи компании имат офиси.

През 2017 г. Европейската комисия установи, че Люксембург е предложил на Amazon поне 250 млн. евро данъчни облекчения, което представлява незаконна държавна подкрепа. Люксембург обаче обжалва решението и производството по случая все още продължава.

В изявление в Twitter високопоставеният икономически експерт Янис Варуфакис обвини Европейския съюз, че не е направил повече, за да попречи на компании като Amazon да се възползват от данъчното законодателство на Люксембург.

Ако ЕС имаше подобие на благоприличие, трябва да бъде изпратена тройка до Люксембург и банките му да бъдат закрити“, каза Варуфакис, с когото Euronews се свърза за допълнителни коментари. „Но, разбира се, те правят това само с хората на страните, които обедняват от името на техните технофеодали, които крият авоарите си в Люксембург.“

Amazon, разбира се, не е единствената голяма компания, която е обвинена в избягване на данъци. Така действат всички големи международни технологични компании, като Google, Facebook, Netflix, Apple и Microsoft, които също са обвинени, в избягване на глобален данък на обща стойност 100 млрд. долара през последното десетилетие, според доклад на Фондацията за справедливи данъци.

В изявление, изпратено до Euronews, говорител на Amazon защити практиките на компанията, твърдейки, че гигантът „плаща всички данъци, изисквани във всяка държава, в която оперираме“.

Корпоративният данък се основава на печалби, а не на приходи, а печалбите ни останаха ниски, предвид големите ни инвестиции и факта, че търговията на дребно е силно конкурентен бизнес с нисък марж“, добавиха от там.

Говорителят на Amazon заяви още, че компанията е инвестирала милиарди в Европа през годините, помагайки за създаването на работни места и подкрепяйки малки европейски компании.

„Инвестирахме над 78 млрд. евро в Европа от 2010 г. насам и голяма част от тези инвестиции са в инфраструктура, която създава много хиляди нови работни места, генерира значителни местни данъчни приходи и подкрепя малки европейски фирми“, казаха те.

Коментари: 0