10 забележителности в Китай, които трябва да посетите

Тази страна предлага безброй внушителни места и красоти

10 забележителности в Китай, които трябва да посетите

Снимка: Pixabay

Древна цивилизация, културни и природни забележителности, невероятни градове и уникално вкусна храна – всичко това можете да намерите във великолепния Китай. Представяме ви едни от най-впечатляващите места, с които се отличава страната:


1. Великата китайска стена


Снимка: Pixabay

Великата китайска стена е най-дългата конструкция, създадена от човешка ръка. Строителството на стената е започнало в първото хилядолетие преди новата ера с цел защита на държавата от набезите на номадите. Великата китайска стена е най-голямата постройка в света, която се простира от Средна Азия до Жълто море. Общата дължина на всички секции достига почти 10 000 км, а височината ѝ е от 10 до 16 метра със средна ширина 8 метра. Основните материали за изграждането на стената са пръст, камъни, дърво и керемиди, а строителството продължава чак до XVII век.


Връх Виктория

Снимка: Pixabay

С височина от 552 метра, връх Виктория е най-високата точка на остров Хонконг. Това е едно от най-посещаваните места от туристите, което представлява хълм в западната половина на острова. От него се разкрива разкошна гледка към Хонконг – през деня тя обхваща високите небостъргачи, пристанището „Виктория“ и множеството зелени територии. На върха се намират няколко ресторанта, повечето от които са разположени в двата търговски центъра, построени там. Всеки турист може да достигне до върха с удобен трамвай, който пътува от централната част на Хонконг, като маршрутът минава по невероятен склон с красива и запомняща се гледка.


Площад "Тиенанмън"


Снимка: Pixabay

„Тиенанмън“ е един от най-големите площади в света, с обща площ от 440 хиляди квадратни метра. Мястото носи името на вратата „Тиенанмън“ (в превод: „Вратата на небесното спокойствие“), построена в северната част на площада. Площадът е символ на китайската нация и там се намира мавзолеят на видния политик Мао Дзъдун. Строителството на площада е започнало през далечната 1417 г. по време на династията Мин. На 1 октомври, когато е и националният празник на Китайската народна република, на него се провежда ежегоден парад на китайската армия. Площадът може да побере около един милион души.


"Забраненият град", Пекин

Снимка: Pixabay

„Забраненият град“ е дворцов комплекс, който е разположен в сърцето на Пекин и представлява същински град в града. Простира се върху площ от около 750 000 кв. метра и е строен само за един човек – императора. Величественият комплекс е наречен „Забраненият град“, защото в продължение на 500 години обикновените граждани не са могли да влизат в него. Разположен е до площад „Тиенанмън“, в центъра на Пекин. Комплексът бил построен след изгонването на монголците от Китай. За целта формирали цяла армия от строители, която включвала хиляди архитекти и милиони работници, като строителството продължило 14 години.


Теракотената армия, Сиан


Снимка: Pixabay

Теракотената армия се намира в Сиан. Тя представлява археологическа находка и уникално произведение на изкуството. Докато местни жители копаели кладенец през 1974 г., открили парчета от глина. Започнали да свързват частите и видели, че те образуват фигури на войници. Това е едно от най-мащабните открития на XX век и се счита за едно от новите седем чудеса на света. Според преданията армията на император Цин се е превърнала мистериозно в теракотени фигури за една нощ. Смята се, че огромната войска пази императора и му помага да построи още по-могъща империя в отвъдния свят.


Пагодата на голямата дива гъска, Сиан

Пагодата на голямата дива гъска се намира в южната част на Сиан. Построена е през 652 г. по времето на династията Тан, като първоначално е била на пет етажа. В нея са се съхранявали будистки статуи, фигури и реликви, събирани от монаха Сюен Дзан по време на неговите пътешествия. По разпореждане на императрица У през 704 г. били построени още пет етажа, три от които били силно повредени по време на средновековните войни и се наложило да бъдат премахнати.  Днес пагодата е седеметажна и се издига на височина от 64 м, като от върха ѝ се разкрива прекрасна гледка към град Сиан.


"Градината на радостта", Шанхай

Снимка: Pixabay

Градината „Юй Юан“ или „Градината на радостта“ е една от най-посещаваните забележителности в Шанхай. Градината е завършена през 1577 г. от държавния служител на династията Мин Пан Юндуан. Мястото е създадено специално за родителите на Пан, за да се наслаждават на спокойствие и красота в напредналата си възраст. В началото на XX век част от градината се превръща в базар по нареждане на властите, където днес всеки турист може да си закупи традиционни бижута и сувенири. Градината заема около 2 хектара и е типичен представител на класическото китайско парково изкуство. Не пропускайте да посетите това великолепно място, изпълнено с толкова красота и уникални пейзажи.


Манастирът "Шаолин"


Снимка: Pixabay

Манастирът „Шаолин“ е построен през 495 г. под влиянието на индийския монах Батуо, считан за първия, пренесъл будизма в Китай. Дзенбудисткият манастир е известен с школата на Зен (Чан) будизма и бойните изкуства. Името „Шаолин“ се превежда като „манастир/храм в планината Шаоши“. През своето съществуване (повече от XV века) манастирът е разрушаван и опожаряван няколко пъти, по време на династиите Суй, Тан и Юен. Много манастири започнали да претендират за славата на Шаолин, а някои дори се нарекли така. Развитието на бойните техники в манастира „Шаолин“ е преминало през много етапи. Започвайки от няколко прости движения, кунг-фу постепенно се превръща в система, основана на определени философски разбирания.


Макао

Снимка: Pixabay

Макао е специален административен район и град в рамките на Китай. Историческият център на включва около двадесет и пет исторически паметника и обществени площади, които официално са част от Списъка на световното и културно наследство на ЮНЕСКО. Историческият център представлява съвкупност от площади, църкви и красиви улични пейзажи, които очароват туристи от цял свят. Там може да се видят забележителни сгради, както в китайски стил, така и в португалски, тъй като градът е бил колония на Португалия. Със своите жилищни, исторически, религиозни и обществени сгради, историческият център на Макао предоставя уникално свидетелство за средата на естетическите, културни и архитектурни влияния от Изток и Запад. 


Храмът  "А-ма", Макао

Най-известният и един от най-старите храмове в Макао е построен в чест на даоистката богиня А-Ма и будистката богиня на милосърдието - Кун Иам. Именно с храма „А-Ма“ се свързва произхода на името на бившата португалска колония в Китай. Сходството между името на богинята А-Ма и името на града в никакъв случай не е случайно. Храмът е построен през 1488 г. от династията Мин и съдържа шест основни части, които съставляват поредица от класически китайски архитектурни съкровища, като всичко това се пази от каменни лъвове. Храмът e построен като се имат предвид архитектурните традиции на Китай – малки красиви кули със заоблени ъгли на покрива. Ако планирате посещение до Китай, обезателно включете храма в списъка си със забележителности, които да посетите.
Коментари: 0