В крайна сметка „Аркад“ ще строи „Южен поток“ през България

Днес „Булгартрансгаз“ подписа договор със саудитската компания, която ще изгради разширението срещу 1.1 млрд. евро

В крайна сметка „Аркад“ ще строи „Южен поток“ през България
След няколко неочаквани обрата, регулаторни и съдебни битки, в крайна сметка „Булгартрансгаз“ подписа договор със саудитската фирма „Аркад“ за изграждането на българския участък от „Турски поток“. Подписването се случи в Министерския съвет в присъствието на премиера Бойко Борисов, енергийния министър Теменужка Петкова министърът на промишлеността и търговията на Руската федерация Денис Мантуров и посланикът на Кралство Саудитска Арабия Масфер Бил Абдулрах.

„Стойността на договора е 1.102 млрд. евро, срокът, за който трябва да бъде реализиран, е 615 календарни дни от датата на сключването, като в първите 250 дни трябва да бъде изградена линейна инфраструктура с дължина 308 км“, заяви шефът на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов.

Припомняме, че „Аркад“ беше първият избор на „Булгартансгаз“ за строител на разширението. В последствие, точно преди да бъде подписан договорът, държавната компания реши да избере втория в класирането заради проблеми с документацията. Тогава саудитският консорциум обжалва това решение пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която се произнесе в негова полза. Вторият избран - „Газово развитие и разширение в България“ (ГРРБ), обжалва решението на регулатора пред Върховният административен съд (ВАС), а в понеделник тричленният състав се произнесе в полза на „Аркад“.

„Проведоха се много срещи, включително и с руските партньори, с колегите от Саудитска Арабия. Това е така нареченият „Балкански поток“, коментира министър-председателят Борисов. „Една прозрачна процедура. Държавната компания на Саудитска Арабия се класира първа и почваме изпълнение“, подчерта премиерът. Той добави, че по-голямата част от тръбите вече са в България.

„При една много прозрачна и честна процедура държавната компания на Саудитска Арабия се класира първа и от утре започваме изпълнение. Това е огромна инвестиция. За половин милиард в момента изграждаме интерконектора с Гърция. Докато другите говореха, ние октомври ще пуснем нашите компресорни станции. Докато някои обясняваха и питаха какви са ни отношенията със съседите, Русия, Саудитска Арабия, днес беше подписан договорът за изпълнение. Финансирането е осигурено. Понеже всеки ден съм обещал депа, заводи, пречиствателни станции, училища. Личните ни отношения с престолонаследника и Кралство Саудитска Арабия направиха проекта възможен“, добави още Борисов.
Коментари: 0