Захариева: Нека покажем, че сме част от европейското семейство

Вицепремиерът се обърна към страните от Западни Балкани на форум в Сараево

Захариева: Нека покажем, че сме част от европейското семейство
“Европейският съюз иска да подкрепи шестте страни от Западните Балкани с конкретни проекти. Нашето желание е по време на Срещата на върха в София през май не само да ви окажем политическа подкрепа, но и да се разберем за конкретни инициативи. Колеги, имаме голям шанс, нека да покажем на всички страни членки, че нашият избор да сме част от европейското семейство, не е само на думи. Нека да покажем, че сме готови с проектите, тъй като вече имаме финансиране.”

С тези думи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се обърна към колегите си, външните министри от страните от Западните Балкани, които все още не са се присъединили към Европейския съюз на форум в Сараево. В него участие взеха - първите дипломати на Албания - Дитмир Бушати, на Босна и Херцеговина - Игор Църнадак, на Косово - Беджет Пацоли, на Република Македония - Никола Димитров, на Сърбия - Ивица Дачич, и на Черна гора - Сърджан Дърманович.

Министър Захариева акцентира върху форума от миналата година в Триест, на който присъстваше министър-председателят Бойко Борисов, бе решено да бъдат отпуснати 500 милиона евро по седем програми за инфраструктурна свързаност на Балканите, 194 милиона евро от които са от Европейския съюз, а останалите ще бъдат предоставени под формата на кредитни линии от Европейската инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), както и от национално съфинансиране. 

“Надявам се следващата среща на високо ниво за Западните Балкани след тази в София през май т.г. да не е след 15 г., надявам се такива срещи да се организират на две години - каза Захариева в приветствието си към външните министри. - Вярвам, че Република Македония и Албания са готови да започнат преговори за членство и се надявам те да започнат по време на нашето председателство. Работим със Сърбия и Черна гора за напредъка по преговорните глави. Нашето място е в европейското семейство.”
Коментари: 0