Закинтос - красивият остров на костенурките (снимки)

Вижте 8 красиви места, които задължително трябва да посетите

Закинтос - красивият остров на костенурките (снимки)

Снимка: Божидара Иванова

Автор: Божидара Иванова

Остров Закинтос е третият по големина от Йонийските острови и една от най-популярните туристически дестинации в Гърция. Той е изключително красив, с богата растителност, тюркоазени плажове и красиви забележителности. Най-голямата атракция на острова са костенурките Карета Карета, които са се превърнали в запазен знак на Закинтос. Може да се срещне и тюленът Монах Монах.


Формата на острова наподобява неправилен триъгълник. Площта му е 410 кв. км, а крайбрежната му ивица е около 123 км. Населението на Закинтос е около 42 хил. души. Вижте някои от най-красивите кътчета, които можете да посетите на острова:

 

Заливът на корабокрушенците (Навагио)


Заливът на корабокрушенците е разположен между две 200-метрови високи отвесни скали. Това е единственото място, откъдето може да се види корабокруширалият кораб откъм сушата. Другият вариант е да се наеме лодка от плажа Свети Никола.


Инцидентът е станал през октомври 1980 г., когато корабът, пълен с контрабандни цигари, се оказал неуправляем, тъй като машинното оборудване се развалило заради бурното море. Екипажът на кораба бил спасен, а към ден днешен корабът е най-красивата и най-посещаваната атракция на острова.

 

Град Закинтос (столица)


Град Закинтос е столица и главен град на острова. Площта му е около 46 кв. км. Той се намира в източната част на острова. До него може да се стигне с ферибот или със самолет. 


В града могат да се видят останки от венецианската крепост от 1646 г., площад Св. Марко, Градската библиотека, църквата Св. Никола, Византийският музей и др.

 

Свети Никола


На остров Закинтос има два плажа, които носят името Свети Никола. Единият е разположен на север от полуостров Василикос, където на брега могат да се видят гнездата на костенурките Карета Карета. 


На него всяка година застрашените от изчезване костенурки идват, за да снесат яйцата си. Туристите могат да посетят и музей на костенурките, където могат да научат повече за тях.


Лаганас


Известният плаж Лаганас е много популярен сред туристите. Той е изключително красив и посещааван. 


Туристите могат да се качат в подводница и да разгледат морския свят, като е голяма вероятността да видят Карета карета.


 

Сините пещери


Сините пещери привличат хиляди туристи, които могат да се гмуркат в тях и да ги разгледат отблизо. Те са изключително красиви и до тях може да се стигне само по вода. Предлага се възможност за разходка с лодка до Навагио и Сините пещери.

 

Остров Камео


Камео е малко частно островче, разположено до пристанището на Агиос Состис. То е свързано със сушата чрез малко дървено мостче. 


Интересното на този малък плаж е белите чаршафи, които са поставени на въже високо над плажа. Камео е топ място за сватби и церемонии. Разполага и с бийч бар.

 

Пещерите Кери


Пещерите Кери са още една група морски пещери, които си заслужава да бъдат посетени. Те се намират в южната част на острова, на нос Маратия. До тях може да се стигне с лодка, кораб или подводница, като се тръгва от пристанището на Лимни Кери.


Плаж Свети Никола


Плажът Свети Никола се намира на 30 км северозападно от столицата. Водите му са кристално чисти, а цветът им уникален. От него могат да се наемат лодка или корабче до Сините пещери и Навагио. Свети Никола е тихо и спокойно място за плажуване с красива гледка.

 

Хълмът Бохали


Хълмът Бохали се намира над столицата Закинтос. От него се разкрива прекрасна гледка към града и морето. На хълма има няколко заведения, откъдето гледката е наистина впечатляваща, независимо дали е през деня или вечер. 

Коментари: 0