Сорос инвестира $500 млн. в идеи на бежанци

Той се надява, че примерът му ще вдъхнови и други предприемачи

Сорос инвестира $500 млн. в идеи на бежанци

Американският финансист Джордж Сорос ще отпусне $ 500 милиона, за да помогне на бежанците, съобщава The Wall Street Journal.

Сорос отбелязва, че правителствата на страните, приемащи мигранти, не са могли да разработят ефективни политики за интеграцията на бежанци, което е довело до нестабилност и човешко страдание. Според него, правителствата трябва да играят водеща роля в справянето с миграционната криза, но е важно да се включи и частният сектор.

Така например администрацията на американския президент Барак Обама наскоро призова компаниите в страната да играят по-активна роля в решаването на проблемите с миграцията. В отговор на този призив, Сорос е решил да отпусне $ 500 милиона.

"Аз инвестирам в стартъпи, утвърдени фирми, социални инициативи, а също и компании, които от своя страна са основани от мигранти и бежанци. Основната ми цел е да помогна на мигрантите и бежанците, пристигащи в Европа, и искам те да търсят добри инвестиционни идеи, които ще донесат ползи за мигрантите по цял свят", - пише финансистът.

Сорос уточни, че ще работи в тясно сътрудничество с върховния комисар на ООН за бежанците и Международния комитет по спасение за определяне на подходящите условия за инвестиции, и изрази надежда, че примерът му ще вдъхнови други инвеститори.

Коментари: 0