Заловиха третия атентатор от Брюксел

Наджим Лашрауи е бил задържан тази сутрин в Андерлехт

Заловиха третия атентатор от Брюксел
Автор: Илия Лазаров

Задържан е третият заподозрян за вчерашните кървави атентати в Брюксел, съобщава Dernière heure.

25-годишният Наджим Лашрауи е арестуван при акция на специалните части в района на Андерлехт тази сутрин. След като бе разпознат на записите от охранителните камери на летище Завентам, той бързо се превърна в най-издрирвания човек в Европа. Лашрауи обаче не е задействал експлозив и впоследствие е избягал.


От федералната прокуратура не потвърдиха, но и не отрекоха информацията. Те ще дадат повече подробности на официална пресконференция в 14 часа българско време.

Лашрауи е сред заподозрените за кървавите атентати в Париж на 13 ноември миналата година. ДНК-то му е открито по експлозивите, използвани при терористичните актове във френската столица. Той е заминал за Сирия, а впоследствие е използвал фалшива самоличност, с която е пътувал в Европа. Лашрауи е приближен на Салах Абдеслам, сочен за мозък на парижките атентати. 

Той е сред първите белгийски джихадисти. Джихадисткият му прякор Абу Идрис се появява в процеса срещу сирийската мрежа в Брюксел. Обвинението настоява за 15-годишна присъда, най-вече заради ролята на Лашрауи в привличането на много хора към редиците на „Ислямска държава”.

Коментари: 0