Анализи и стратегии в съдебната система гълтат 10 млн. лв.

4 млн. лв. ще бъдат похарчени за “ефективно администриране на съдебната власт”

Анализи и стратегии в съдебната система гълтат 10 млн. лв.
3749 ~ 2 мин. четене

Най-малко 10 млн. лв. от европейските фондове ще бъдат изхарчени за съдебната власт. Това показва проектът на пътната карта за изпълнение на реформата в съдебната система, който трябва да бъде одобрен до седмица.

Освен финансирането по новата оперативна програма “Добро управление”, провеждането на съдебната реформа до 2020 г., ще получи средства и от държавния бюджет.

Все още обаче няма яснота колко точно милиона ще струва тя на данъкоплатците. И все пак значителна част от парите ще отидат за анализи и проучвания, които ще изготви неправителственият сектор.

Най-много пари – почти 4 млн. лв. от европарите ще бъдат насочени към “ефективно администриране на съдебната власт”. За анализ и укрепване на капацитета на Националния институт за правосъдие пък са заложени 400 хил. лева.

Други 100 хил. лв. ще струва изработването на “стандарти за условията на труд в съда и прокуратурата”, а близо 600 хил. лв. -  за “оценка на ефективността на отделни структури на съдебната власт и реформа на съдебната карта”.

Въвеждането на “модерна и ефективна наказателна политика” ще погълне почти 1.5 млн.лв., както и още средства от държавния бюджет.

За гарантиране независимостта на съда и другите органи на съдебната власт чрез “ефективни мерки срещу корупция, политически и икономически натиск и други зависимости”, ще бъдат похарчени 1.6 млн. лева.

От тях четвърт милион ще бъдат похарчени за самооценка на независимостта на съдебната власт и за външен анализ, който ще се изготвя от неправителствени организации. Наред с това Министерството на правосъдието предвижда харченето на бюджетни средства.

Цели 860 хил. лв. от европарите ще бъдат инвестирани в “човешкия капитал на съдебната власт”. От тях 150 хил. лв. ще се похарчат за изготвянето на анализи и организирането на кръгли маси за преструктуриране на дисциплинарното производство.

Разработването на нова концепция за наказателна политика ще струва 250 млн. лева. Подобна концепция бе изработена две години след членството на България в Европейския съюз.

В същото време анализът на Наказателния кодекс ще струва 100 хил. лева, а други 300 хил. лева ще погълне анализът на състоянието на досъдебното производство.

Подкрепи Economic.bg