И другият зам.-министър с евтин апартамент подаде оставка (обновена)

Красимир Първанов стана печално известен с милиардния анекс за \"Белене\"

И другият зам.-министър с евтин апартамент подаде оставка (обновена)
Заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов подаде оставка. Той е депозирал молбата си за напускане на поста тази сутрин в Министерския съвет, съобщиха от енергийното ведомство. Малко по-късно през деня премиерът Бойко Борисов подписа заповедта за освобождаването му от поста.

Вчера от разследване на сайта "Биволъ" стана ясно, че Първанов също е от хората във властта, сдобили се с евтино жилище от "Артекс".

Това е третата оставка в изпълнителната власт в последните няколко дни заради разкритията, че мнозина от управляващите са си купили евтини апартаменти от фирма "Артекс", като цените в някои случаи са 4-5 пъти под пазарните. Първо оставка подаде правосъдният министър Цецка Цачева, а след нея и зам.-министърът на спорта Ваня Колева. Тя също така е кумица на Цветан Цветанов, който също си е купил луксозно жилище в кв. "Изток" срещу нереално малко пари.

Той е придобил на 28 септември 2018 г. апартамент от 149.56 кв. м плюс два гаража – 18.9 кв. м и 31.17 кв. м за 240 312.47 лв., или само 616 евро на кв. м. Имотите са в нова сграда на ул. „Тинтява“, където е единият от апартаментите закупени от бившия министър на културата и сега депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов.

Първанов е редовен клиент на „Артекс“. Още през 2009 г. той си е купил от фирмата апартамент в „Дианабад“ от 150 кв. м плюс гараж 16.9 кв. м за 222 964 лв., или 684 евро на кв. м.

Красимир Първанов като изпълнителен директор на НЕК през 2011 г. подписва спорна обвързваща клауза с руската „Атомстройекспорт“ за АЕЦ „Белене“ - т.нар. Допълнение 12 по проекта, което задължава страната ни да подпише окончателен договор до два месеца за изграждането на централата. Това споразумение после струва 1.2 млрд. лв. на държавата. Въз основа на тази грешка през април 2011 г. Съветът на директорите на „Българския енергиен холдинг“ ЕАД (БЕХ) взима единодушно решение за освобождаването на Първанов от поста изпълнителен директор на НЕК с мотиви - грубо нарушаване на йерархичните правила и неспазване на установената процедура за водене на преговори.

Когато Първанов беше назначен за зам.-министър на енергетиката в кабинета „Борисов 3“ през 2017 г., редица организации предупредиха за неговата „лоша репутация“, но въпреки това властта го защити като професионалист.

Тази сутрин Първанов обясни пред bTV, че жилището, което е купил от "Артекс", било изключително скъпо.

„Не мога да кажа каква е пазарната цена, в една сделка има продавач и купувач. Ако ме питате мен, жилището, което съм купил, е изключително скъпо. Не се чувствам късметлия, аз се чувствам реалист”, каза Първанов.
Коментари: 0