Замък като от приказките

Намира се в Германия и е смятан за резиденцията на династия Хоенцолерн

Замък като от приказките

Замъкът Хоенцолерн (Burg Hohenzollern) в Германия е от онези забележителности, които чрез завладяващата си архитектура, съхраняват своята история и културно наследство. 

Намира се на около 50 км южно от Щутгарт и е смятан за резиденцията на династия Хоенцолерн, която трупа власт от Средновековието. Той е построен на връх Хоенцолерн, издигащ се на 855 м над морското равнище над Хехиген и близкия Бисинген, намиращи се в полите на Aлпите.

Замъкът има бурна история – бил е напълно унищожаван и възстановяван два пъти, докато не придобива сегашния си вид. Той е построен в началото на XI век. Унищожен е напълно след 10-месечна обсада през 1423 г. от имперските градове на Германия. Втори по-голям и по-здрав бива построен в от 1454 до 1461 г. Той служи за убежище за швабските Хоенцолерни по време на война, какъвто е случаят през унищожителната 30-годишна война. 

Към края на XVIII обаче се смята, че замъкът е изгубил своята стратегическа значимост и постепенно изпада в застой, което води до разрушаването на няколко застрашително занемарени сгради. Днес от средновековния замък е останала само черквата.

Третият замък, който стои днес на билото на швабския IV между 1846 и 1867 г. под ръководството на известния немски архитект Фридрих Аугуст Щюлер, който проектира замъка въз основите на неоготиката и по модел на някои от замъците по Лоара. Понеже Хоенцолерн е построен единствено с цел да бъде паметник на династията, нито един член от знатното семейство не живее там до 1945 г., когато става дом на последния пруски принц Вилхелм. Той и съпругата му принцеса Сесил са погребани в замъка. 

Стаите тук по-скоро се използват като галерии, в които можете да видите многобройните исторически артефакти, принадлежащи на фамилията Хоенцолерн.

Сред историческите артефакти от пруската история, намиращи се в замъка днес, са короната на Вилхелм II, някои лични вещи на Фридрих Велики и писмо от американски президент Джордж Вашингтон. В днешни дни замъкът е популярна туристическа дестинация.

Коментари: 0