Започна строежът на Трансадриатическия газопровод

Интересът на България е свързан с газовата връзка с Гърция

Започна строежът на Трансадриатическия газопровод

Стартира изграждането на Трансадриатическия газопровод, чрез който ще транспортира азерски газ през Гърция и Албания до Западна Европа.

След 13 години на преговори, анализи и оценки за първи път се изгражда газопровод, който няма да пренася руски газ, съобщава БНР.

Интересът на България е непосредствено свързан с газовата връзка Гърция – България. Това е стратегически важен проект в енергетиката, който осигурява сигурност на доставките, като е съобразен с изискванията на Европейския енергиен съюз, информират от Атина. По предварителни договорености с Азербайджан има осигурени 1 млрд. куб. м газ за връзката с България.

Строителството на сухопътната част на газопровода в Гърция, Албания и Италия ще приключи само за 3 години и половина. Година по-рано ще приключи изграждането на връзката с България. На откриването се очаква да присъства и българският премиер Бойко Борисов.

Москва също не се отказва от битката за транспортните газови коридори в Европа. На 28 май в Атина пристига руският президент Владимир Путин. Очаква се той да предложи нов руски сценарий за газопровод през България, Гърция и Италия.  

Коментари: 0