Започват инженерните дейности по „Турски поток“

Започват инженерните дейности по „Турски поток“

Снимка: БГНЕС

144 ~ 2 мин. четене

Турция е издала разрешително за инженерните проучвания по морския участък на газопровода "Турски поток", съобщи руската компания "Газпром. Издаденото разрешение предвижда изследвания за първата тръба на газопровода в морската зона и териториалните води на Турция.

Корабът за полагане на тръбите в подводното трасе на прекратения проект за строежа на "Южен поток", който стоеше на пристанище Бургас, е отпътувал от порта, предаде РИА Новости.

Досегашните планове на "Газпром" са полагането на тръбите за "Турски поток" да тръгне от руското крабрежие на Черно море край град Анапа, да следва 660 км от трасето на спрения "Южен поток" и след това да поеме към турски вместо към българските води.

За изграждането на подводното трасе на "Южен поток" бе сключен договор с италианската компания "Сайпем", собственост на ЕНИ. След прекратяването на проекта "Газпром" изкупи дяловете на съакционерите си ЕНИ, немската "Винтерсхал" и френската Е Де Еф" за морския участък на "Южен поток" и договорът за полагането на тръбите бе пренасочен за "Турски поток".

Според данни на системата за контрол на морския трафик корабът "Сайпим 7000" е излязъл в Черно море от бургаското пристанище в 18.40 часа в понеделник, пише РИА Новости. За къде е отпътувал не се посочва.

След подписаното миналия петък споразумение между Русия и Гърция за строежа на продължението на "Турски поток" през гръцка територия, което ще се финансира с 2 млрд. евро руски пари, това е новото раздвижване около проекта, за който обаче все още няма подписано междуправителствено споразумение с Турция. Според зам.-председателя на "Газпром" Александър Медведев се чаква такова да бъде подписано до края на юни,.

Според замисъла на Москва, газопроводът, чийто капацитет е 63 млрд. куб.м. годишно, ще бъде построен в края на 2017 г. с крайна точка във все още несъществуващия разпределителен център на турско-гръцката граница.Подкрепи Economic.bg