Глоба заради лъжливи отстъпки на „Газпром“ бензиностанции

"НИС Петрол" ще трябва да заплати 147 хил. лева

Глоба заради лъжливи отстъпки на „Газпром“ бензиностанции

Снимка: БГНЕС

4730 ~ 1 мин. четене

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е глобила с повече от 147 хил. лева фирмата "НИС Петрол" за недобросъвестни практики на "Газпром" бензиностанции. Компанията е лъгала, че предлага 7 стотинки отстъпка в цената на горивата на бензиностанциите на "Газпром", а тя всъщност е била по-ниска, съобщиха от Комисията за защита на конкуренцията в понеделник.

Санкцията е наложена след сигнал за реклама на отстъпки за горива в кампании "Талони за отстъпка 7 ст./литър” и "Картова програма за лоялност "Fuel pass”, провеждани в периода от от 10 ноември 2014 г. до 30 април 2015 г. Табелите указвали, че при зареждане на каквото и да е гориво потребителят получава 7 ст. отстъпка на литър, а в действителност отстъпката е драстично по-малка.

В кампаниите „НИС Петрол” ЕООД използва рекламната табела с текстово послание „Вземи сега 7 ст./литър с талон за отстъпка при зареждане на бензин, дизел или автогаз”, което съдържа елементи със заблуждаващ характер, като в него липсва посочване на съществени за потребителя условия, узнаването на които е възможно да повлияят върху избора му при покупка на горива в бензиностанции „Газпром”.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg