Защо 8-часовият работен ден убива продуктивността?

Намерете начин да „избягате“, но да останете фокусирани върху задачите

Защо 8-часовият работен ден убива продуктивността?
Автор: Александра Сотирова

Какъв е най-добрият начин да останем продуктивни по време на работа споделя Брайън Шапленд, генерален мениджър на Turnstone.

Имейли. Звънящи телефони. Звукът от дъвченето на колегата, който обядва. Голям е шансът още преди да успеете да прочетете тази статия, ако въобще стигнете толкова далеч, поне едно от изброените неща по-горе да ви разсеят, застрашавайки качеството ви на работа, изпълнението на крайните срокове и цялостната ви продуктивност. 

В книгата си „Your Brain at Work”, авторът Дейвид Рок твърди, че средностатистическият офисен служител бива прекъсван и разсейван на всеки 3 минути, а връщането на концентрацията след това струва скъпо. Всъщност човек се нуждае средно от 23 минути, за да се концентрира отново върху задачите си. Това потвърждава тезата на невролозите, че човешкият мозък е неспособен да се концентрира в продължение на 8 часа без прекъсване. Той се уморява! Следователно какво можем да направим, за да максимализираме продуктивността си в офиса? Ето няколко съвета: 

Прекалено многото информация намалява продуктивността

В свое изследване психиатърът Едуард Халоуел отбелязва: „Никога в историята на човечеството мозъкът не е трябвало да обработва толкова много информация.“ Ето защо незабавното отговаряне по телефона или чрез имейли увеличава стреса и намалява ефективността. Затова е по-разумно да проверявате електронната си поща в определени часове. Пишете важната информация на бялата дъска до вас, което ще ви спести време от досадното търсене на документи.

Упражнявайте умението си да се съсредоточавате

Във всяка работа е важно да мислите за случващото се тук и сега, а не да витаете в облаците. Музиката, например, създава по-приятна атмосфера на работното място, но понякога всеки има нужда от уединение. За целта може да обособите специални места в офиса, където всеки може да остане необезпокояван и да събере мислите си, фокусирайки се върху важните задачи. 

Станете и се раздвижете

Науката отдавна е доказала положителния ефект от движението върху мозъка. Въпреки това само 22% от работодателите споделят, че техните служители са насърчавани да следват тези здравословни съвети по време на работния ден. Създаването на физически активно поведение по време на работа е от ключово значение за продуктивността в офиса.

Пишете си бележки на хартия

Изследване на Университета в Индиана показва, че невронната активност се повишава, когато сложим химикала върху хартията. Така че забравете за дигитализацията поне за малко и се върнете към старите ученически техники.

Използвайте сървър за организация на документите

Независимо какъв софтуер използвате, научете се да боравите с удобствата, които предлага. Максимализирайте ползите от комуникацията в реално време и постоянното обновяване на проектите и файловете на сървъра, което спестява много време.

Бъдете автентични

Трудно е да се съсредоточиш върху нещо, когато се опитваш да бъдеш нещо или някого, когото не си. Ето защо много работодатели ценят автентичността. Тя увеличава продуктивността и креативността в компанията, както и удовлетвореността от свършената работа у всеки служител. Всеки работи по различен начин, но това не пречи накрая резултатите на различните хора да са еднакво високи, така че трябва да се стимулира собствения подход към работата.

Коментари: 0