Защо Джак Ма не е харесвал Бил Гейтс навремето

Китайският предприемач призна обаче, че Гейтс все пак го вдъхновява

Защо Джак Ма не е харесвал Бил Гейтс навремето

Гейтс и Ма с канадския премиер Джъстин Трюдо на форум през януари 2018 г.

Снимка: Twitter профил Бил Гейтс

Като основател на Microsoft, Бил Гейтс е източник на вдъхновение за много амбициозни предприемачи, не на последно място някои от най-популярните лидери в областта на технологиите.

Но когато създателят на Alibaba Джак Ма тъкмо стартирал бизнеса си, Гейтс бил по-скоро източник на истинско разочарование, разкри вчера китайският милиардер.

"Когато бях млад, мразех Бил Гейтс, защото мислех, че Microsoft вече е заела всички възможности", каза Ма, докато говори на среща за иновации в Тел Авив, Израел. "IBM, Oracle, също бяха заели всички възможности", продължи изпълнителният председател на Alibaba.

Ма каза, че когато е започнал бизнеса си през 1999 г., той вярвал, че цените, налагани от такива големи компании, затрудняват стартиращите фирми, дори собствената му китайска компания за електронна търговия, да получат достъп до технологии.

Но, продължи той, скоро осъзнах, че това не е по вина на Гейтс или някое от другите големи имена.

"Повечето стартиращи предприемачи се оплакват и оплакват. Но ако можете да разрешите оплакванията, ако решите проблемите, тогава това е възможността", казва Ма.

За него тази възможност е да предложи по-проста, по-евтина технология, която може да бъде използвана от Alibaba и милионите малки фирми, които се надявал да добави към платформата за е-търговия.

"Наистина, повечето нововъведения се случват не защото хората искат, а защото са били принудени", заключава Ма.

След като стигнал до този извод преди почти две десетилетия, Ма създал тясна връзка с Гейтс, като често дава за пример фондацията на Бил и Мелинда Гейтс като вдъхновение за собствените си благотворителни усилия.

Въпреки това все пак двамата технологични предприемачи са запазили известна доза здравословна конкуренция помежду си.

Миналия месец, когато Ma обяви предстоящото си оттегляне като председател на Alibaba, той настоя, че ще направи едно нещо по-добре от Гейтс.

"Никога не мога да бъда толкова богат, но нещото, което мога да направя, е да се оттегля по-рано", каза Ма.
Коментари: 0