Защо Лондон пази тайната на подземните си тунели?

Гай Шръбсоле: „Всичко под земята изглежда като космическа станция”

Защо Лондон пази тайната на подземните си тунели?

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Тайнствените подземни тунели на Лондон са капсула на времето, твърдят изследователи. Доскоро обаче властите бяха много резервирани в изказванията си по темата. Но, защо?

През 2017 г. бяха публикувани данни от поземления регистър на страната, които разкриха 4 млн. км мрежа и телекомуникационни линии под Лондон, започва своя разказ BBC. Като много от тях са били тайно изградени от Министерството на отбраната и британския държавен телеком.

Тайните в тунелите събуждат любопитството у стотици изследователи, които се впускат в дълбините на Лондон. Най-интригуващото разкритие за последните години е за тайния тунел Postmaster General, който се намира точно под правителствената сграда на улица "Уайтхол" 57. Той води до скрито убежище, в което буржоазията можела да намери заслон при бомбардировки. Оказва се, че бункерът продължавал и излизал в мазето на стар военен офис, който се оказва на Уинстън Чърчил.

След откритието през 2014 г. хотелската верига Raffles закупува от Министерството на отбраната сградата с площ 54 000 кв м за 350 млн. британски лири. Ако има желаещи, които искат да посетят подземния офиса на Чърчил, ще имат тази възможност през 2022 г., когато се очаква да отвори врати за посетители.

Защо телефонните кабинки са толкова разпространени в Лондон?

Отговорът е, че не далеч от ул. "Уайтхол" се намира една от може би многото телефонни кабинки, които водят до бункери дълбоко под земята. През 40-те години мястото е  служило за заслон от въздушно нападение, после е било секретен център на повече от 200 инженери до 80-те години. До разкритието му се стига, след като се е наложило да се превърне в крайна точка на първия трансатлантически телефонен кабел.

Това е удивителна капсула на времето. Всичко долу изглежда като подземна космическа станция. Всички тези криволичещи тунели, които продължават сякаш вечно, са оборудвани с машини от времето на Студената война, служещи за комуникация”, смята Гай Шръбсоле, който картографира данните от поземления регистър и разкрива някои от тези тайни тунели.

Той и екипът му са били допуснати от правителството само до една част от тунели, които видимо са били неизползвани последните десетилетия. И това, което се заражда у него като въпрос е, защо останалите милиони километри са запечатани?

„Тунелите на по-дълбоки нива вероятно се използват, иначе няма друго обяснение, защо да не ни пуснат”, споделя още Шръбсоле.

Към момента няколко изследователски групи се борят повече от всякога да разберат какво е скрило правителството под краката на лондончани.

Според върлуващи слухове в Обединеното кралство метростанцията „Уестминстър” е построена едва след като правителството е отхвърлило безброй маршрути преди това - без обяснение. Хората вярват, че е заради съществуващата мрежа от скрити тунели, които свързват правителствените сгради в района.

Коментари: 0