Новите безработни в САЩ изненадващо се увеличиха

През миналата седмица са подадени 845 хил. нови молби за обезщетения

Новите безработни в САЩ изненадващо се увеличиха

Снимка: БТА

660 ~ 1 мин. четене

Броят на американците, които са подали нови искове за обезщетения за безработица, неочаквано нарасна миналата седмица, а това засилва опасенията, че пандемията нанася трайна вреда на пазара на труда, пише Reuters. Новоподадените молби през миналата седмица са достигнали 898 000, в сравнение с 845 000 седем дни по-рано, съобщиха от Министерството на труда.

Икономистите, анкетирани от Reuters, имаха консенсусно очакване за 825 000 заявления.

Слабият пазар на труда и произтичащите от това икономически трудности са основните препятствия пред шансовете на президента Доналд Тръмп да спечели втори мандат, когато американците отидат до урните на 3 ноември. Бившият вицепрезидент Джо Байдън, кандидатът на Демократическата партия, обвини администрацията на Тръмп за несправянето с коронавирусната криза и за най-лошата икономическа ситуация в страната за последните 73 години.

Седем месеца след началото на пандемията в Съединените щати седмичните заявления продължават да са повече, отколкото бяха в най тежкия момент от Голямата рецесия 2007-2009 г. - 665 000. Добрата новина е, че са далеч от рекордните 6.867 милиона през последната седмица на март. Около 3.8 млн. души завинаги са загубили работата си през септември, а други 2.4 млн. - за повече от шест месеца.

Тъй като Белият дом и Конгресът се опитват да се споразумеят за друг спасителен пакет за бизнеса и безработните, исковете вероятно ще останат повишени до тогава. Десетки хиляди работници в авиокомпаниите са без работа. Бюджетите на щатите и на местните правителства бяха разбити от пандемията, водеща до съкращения. А ситуацията се очаква да ескалира без помощ от федералното правителство.

Високата безработица и възраждането на новите случаи с коронавирус в САЩ заплашват възстановяването на икономиката от рецесия, започнала през февруари.

Въпреки че икономическата активност се възстанови през третото тримесечие именно заради фискалните стимули, упорито високите числа за безработица предполагат, че инерцията намалява към четвъртото тримесечие.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg