България ще моли Брюксел да намали „зелените“ цели

Борисов е разговарял с Урсула фон дер Лайен да изпратим писмо с проблемите, които "зелените амбиции" ще ни създадат

България ще моли Брюксел да намали „зелените“ цели

Снимка: Facebook/Бойко Борисов

България ще изпрати писмо до Брюксел, описвайки всички проблеми, които ще има страната ни, ако бъде подкрепена целта да се намалят емисиите на парникови газове с 60% до 2030 г. спрямо нивата от 1990 г. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който е в Брюксел за заседанието на Съвета.

В писмото до медиите се съобщава, че в този контекст той е разговарял с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Българските експерти, които работят по темата, максимално бързо да изпратят писмо с всички проблеми, които ще има страната ни, ако мине в такъв режим на скорошно затваряне на мощности“. „Многократно съм говорил, че искам консолидация, разговор за бъдещето след 5, 10, 15 години на мините, на топлоелектрическите централи", подчерта премиерът Борисов.

Според Борисов разчетите на страната ни са за постигане на до 40% таван намаляване на емисиите до 2030 г., което беше предишната цел на Съюза. „Това беше предела на нашите сили, за да се справим сами. Моите политически опоненти в България се надпреварват да говорят как искат да запазят миньорите, мините и топлоелектрическите централи, но в Европейския парламент социалдемократи, десни извън ГЕРБ, либералите от ДПС, от БСП са гласували за 60% таван", отбеляза министър-председателят.

Припомняме, че миналата седмица ЕП подкрепи целта за 60% намаляване на емисиите парникови газове до 2030 г. За да направи това, парламентът ще трябва да съгласува целта със страните членки на ЕС, които са разделени относно това колко амбициозна трябва да бъде тя.

За Brexit

Brexit е основната тема днес на заседанието на Европейския съвет. „Brexit, който както винаги съм казвал, върви много трудно вече няколко години. Надявам се да се намери компромисно решение, запазвайки се единството на ЕС", категоричен бе премиерът Борисов. Той подчерта, че остава малко време, в което трябва да се постигне споразумение за оттеглянето на Великобритания. „Всичко, което се разберем, трябва да мине и през ратификация на национални парламенти, а това вече, особено по Коледа и Нова година, в този пик на коронавируса – ще става все по-трудно", добави министър-председателят.

Коментари: 0