Индия въвежда електронна здравна карта

Правителството планира така да "излекува" икономиката си, въпреки че огромна част от населението няма достъп до интернет

Индия въвежда електронна здравна карта
488 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Програма на стойност 20 млн. евро, предлагаща цифрова здравна карта на всеки гражданин, се превърна в надеждата на Индия за тласък на икономическия растеж, коjто се топи под ударите на пандемията от коронавирус. Това твърди Инду Бхушан, главен изпълнителен директор на Националния здравен орган, цитиран от Bloomberg.

Според експерта националната мисия за цифрово здраве, която има за цел да създаде хранилище с база данни на лекари и здравни заведения в Индия, също така да дигитализира здравните досиета на гражданите, ще намали разходите в дългосрочен план, а това би оказало благоприятно влияние върху икономиката.

"Анализът на големите данни за здравето ще доведе до по-добро планиране, бюджетиране и изпълнение на щатите и здравните програми, което би трябвало да бъде оптимизатор на големи разходи“, каза Бхушан, който сравни печалбите, получени от „новата цифрова магистрала" с тези от строителството физическа инфраструктура като пътища.

Индия е третата по големина икономика в Азия, но общите ѝ разходи за здравеопазване са само около 3.5% от брутния вътрешен продукт (БВП). Това, според Световната банка, са най-ниските нива в света. Прилагането на цифровия здравен план ще увеличи производителността и ще доведе до 215 млрд. евро ръст на БВП през следващите 10 години, според неотдавнашен доклад на Федерацията на индийските търговско-промишлени палати и Boston Consulting Group.

Около 60 млн. индийци са изтласкани в бедност всяка година заради здравни разходи, 60% от които се поемат от джоба на самия пациент. "Това поставя значителни ограничения върху индивидуалното благосъстояние и икономическия растеж на нацията", каза Бхушан.

Той очаква този брой да намалее с внедряването на цифровите услуги, които могат да помогнат за ранна диагностика на състоянията и премахване на неквалифицирани здравни работници.

Защита в дигитално пространство

Правителството на Индия е сред най-активните в света при дигитализирането на самоличността на своите граждани, надявайки се това да намали осакатяващата неефективност и да проправи пътя за бъдещи цифрови иновации. Но защитниците на неприкосновеността на личния живот предупреждават за опасностите от потенциално изтичане на чувствителна информация, тъй като дигитализирането на здравни досиета носи значителни рискове.

Програмата, обявена от премиера Нарендра Моди през август, е доброволна и засега се тества в шест федерално управлявани региона. Въпреки това само около половината от 1.3-милиардното население на Индия разполага с интернет и разпространението в цялата страна може да бъде предизвикателство. Интернет или компютри биха били лукс в много отдалечени здравни центрове, в които липсва електричество, течаща вода и тоалетни.

Съзнавайки тези пречки, правителството проектира офлайн системи, за да достигне до несвързаните и „цифрово неграмотни“ в отдалечени райони, каза Бхушан. По отношение на опасенията относно неприкосновеността на личния живот и държавния надзор, Бхушан обясни, че данните ще бъдат сигурно съхранявани в облака на правителствената общност „със силни проверки, за да се предотврати всяка злоупотреба“.

Тласъкът за дигитализация се основава на националната програма за здравно осигуряване на Моди, стартирана през 2018 г., за да предостави за първи път здравно покритие на 500 милиона от най-бедните граждани на Индия.

Пандемията прави това „да има дигитални системи, които да подобрят здравеопазването още по-важно“, каза Бхушан. По думите му е възможно дигитализирането на здравната система да има безценни последици за идентифициране на горещи точки, проследяване, лечение, както и да спомага за изследвания, които биха могли да повлияят фундаментално на реакцията на Индия на пандемията.Подкрепи Economic.bg