Застига ли 5G натискът на САЩ и България?

Застига ли 5G натискът на САЩ и България?

Снимка: МС

944 ~ 2 мин. четене

Съединените американски щати са твърдо решени да привлекат вниманието на света върху сигурността на бъдещите телекомуникационни мрежи от пето поколение. Това е една от основните теми в геополитическия диалог между Вашингтон и държавите партньорки през последните година-две.

А ето, че сега тя зае водещо място и по време на срещата между българския премиер Бойко Борисов и заместник държавният секретар по икономическия растеж, енергетика и околна среда на Държавния департамент на САЩ Кийт Крак, който е на посещение у нас.

5G привлече прожекторите върху себе си заради стратегическото значение, което се очаква, че бъдещите мрежи ще окажат върху икономиката като цяло, но и върху конкретни критични за обществото сектори като електронното здравеопазване, интелигентни енергийни мрежи, транспорт и мобилност.

„5G мрежите са бъдещият гръбнак на нашите все по-цифровизирани икономики и общества“, гласи една от общите позиции на Борисов и Крак, изложени по време на срещата. Затова и не е случайно, че дебатът за тяхната сигурност бе изведен на преден план на международната сцена, а Европейският съюз и НАТО си партнират в опит да гарантират инфраструктурата и веригата на доставки.

Черната овца Huawei

Китайската компания отдавна е сочена като потенциален помощник на Пекин в извършването на национален и корпоративен шпионаж. Съмненията се лансират именно от САЩ, които твърдят, че оборудването на Huawei е опасно за националната сигурност и съдържа задни вратички, които китайските власти могат да ползват, за да следят чужда комуникация. Доказателства за това липсват, но с наближаващото надграждане на телекомуникационната инфраструктура до петото ѝ поколение натискът се увеличи неимоверно.

Huawei не само бе вкаран в черния списък на САЩ от компании, с които американските фирми не могат да търгуват свободно, но и си навлича все повече правителствени забрани за това нейното оборудване да участва в бъдещите национални 5G мрежи.

Натискът на САЩ първо бе насочен към държавите лидери като Австралия, Япония, Великобритания, Франция и Германия. Някои от тях взеха крайни мерки, други търсят начин как да лавират. Междувременно Huawei изгуби „сърцето“ на Европа по-рано този месец, макар и по официална информация това да няма общо с притесненията за сигурността.

Подкрепи Economic.bg