Затварят още три места в София заради метрото

Ще бъдат ремонтирани и 70 малки улици, каза Йорданка Фандъкова

Затварят още три места в София заради метрото

Снимка: Стоян Йотов

404 ~ 2 мин. четене

Следващата седмица предстои затварянето на още три участъка заради изграждането на метрото в София, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова пред бТВ.

В понеделник предстои и специална пресконференция, на която ясно да бъдат показани алтернативните маршрути за движение, както и възможностите за паркиране.

От вторник се затваря участък на бул. „Гоце Делчев” – където освен по метрото, ще се работи и по изграждането на кръстовище на две нива.

От сряда се затваря се ул. „Житница”. Столичният кмет призна, че това ще причини неудобство за преминаващите, но още по-трудно ще е за живеещите покрай нея.

От неделя пък се затваря в два участъка бул. „Патриарх Евтимий” – там, където сега има стеснения: при кино „Одеон” и след кръстовището с бул. „Витоша”. Бул. „Васил Левски” обаче ще е отворен двупосочно, както и тунелът при НДК.

Участъците на бул. „Патриарх Евтимий” и „Житница” ще са затворени цели 14 месеца, а при бул. „Гоце Делчев” работите ще приключат за седем.

Целта е до 2018 г. да имаме 12 км ново метро с 12 метростанции, каза столичният кмет.
"Не можем да спрем да кърпим, защото това означава да пътуваме в дупки. Имаме изготвени проекти – започнаха цялостните реконструкции или ново изграждане на 70 улици в различни райони на София. Това е решението, тази година сме заложили повече средства за по-малки улици, но продължаваме и с големите. Трябва да инвестираме повече в цялостните ремонти на улиците”, каза още кметът на София Йорданка Фандъкова. 

По думите й, има чувствителен напредък в базовата инфраструктура по "Ботевградско шосе”, „Цариградско шосе” – дупките там са в миналото и за това през тази година се акцентира и върху по-малките улици.

Тази година Столична община е заложила повече средства за ремонти на по-малките улици, но продължаваме и с големите, допълни кметицата. 

Отлепени или криво поставени плочки на Руски паметник компрометират ремонта на района, а зелените релси са пълни с дупки и са пропити с кал, призна Йорданка Фандъкова: "Обектът е в гаранция, всички неточности ще се отстранят за сметка на фирмата изпълнител. Всяка седмица проверяваме всички обекти в гаранция, имаме право и да завеждаме дела и да налагаме санкции. Не съм съгласна, че главният секретар на МВнР просто е бързал и е минал през релсите с кола, има 30 санкции, свързани с движението върху тях. Глобата трябва да се увеличи и да стане над 30 лв., колкото е в момента", обясни още кметът на София.

Относно евентуалното разширяване на зелената зона за платено паркиране тя призна, че в момента има обсъждания за това в почти всички гранични в момента райони - „Лозенец”, „Красно село”, „Иван Вазов”. „Ако повечето хора пожелаят – ще се разширява. Това трябва да облекчава хората, а не да ги затруднява”, заяви Фандъкова.

Подкрепи Economic.bg