Зелената зона в София се увеличава с 4 квартала от 1 ноември

Включва се и нощен служебен абонамент, който ще бъде тестван 6 месеца

Зелената зона в София се увеличава с 4 квартала от 1 ноември
5878 ~ 1 мин. четене
Столична община увеличава зелената зона в столицата с 4 квартала от 1 ноември. Това стана ясно от заседание на Столичният общински съвет (СОС), което е и последното преди лятната ваканция. 

Местата за паркиране в зелена зона се увеличават с още 5500 в кварталите „Лозенец“, „Оборище“, „Възраждане“ и „Красно село“. Схемите за увеличението на паркоместата в зелена зона ще бъдат предоставени на районните кметства и кметовете ще имат за задача да запознаят гражданите с тях.

На сайта на общината ще може да се вижда как изглежда съответната улица след въвеждане на зоната от есента – къде ще има паркоместа, къде ще е забранено да се паркира и т.н. Друга новост е, че се въвежда ограничение от 3 винетни стикера за паркиране на домакинство за живеещите в синята и зелената зона.

Нощен служебен абонамент

СОС реши да бъде въведен и нощен служебен абонамент в синята зона, който ще важи от 19.30 ч. до 8.30 ч. сутринта. Той ще бъде тестван 6 месеца, а най-засегнати ще са търговските обекти и заведенията, които трябва да преценят дали да плащат за паркоместа пред своите обекти. Абонаментът ще действа и през уикендите, а цената за едно паркомясто е 650 лв.

Контролът ще се осъществява от паяци, които ще работят през нощта. Мярката се взима заради нерегламентирани паркинги през нощта, които събират неправомерно пари от хората. При констатирани нарушения няма да бъде поставяна скоба, а директно автомобилът ще се вдига от паяк. 
Подкрепи Economic.bg