Зетят на Ердоган сменя Давутоглу като премиер на Турция

Берат Албайрак ще бъде избран на 22 май

Зетят на Ердоган сменя Давутоглу като премиер на Турция
Автор: Илия Лазаров

Зетят на Реждеп Ердоган и настоящ министър на енергетиката Берат Албайрак вероятно ще е новият премиер на Турция, предаде РИА Новости, позовавайки се на немски медии.

Сегашният министър-председател Ахмет Давутоглу ще подаде оставка като лидер на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), което автоматично го сваля и от премиерския пост. Това ще се случи на извънреден партиен конгрес на 22 май.

Друг възможен фаворит за премиерския пост е настоящият министър на транспорта Бинали Йълдъръм. Той бе сочен от медиите като най-силен кандидат, който да наследи Давутоглу. Според запознати Албайрак има по-големи шансове.

Смята се, че избирането му допълнително ще стабилизира позициите на президента Ердоган в енергетиката, а поради фамилната близост държавният глава ще му има по-голямо доверие. 

Сегашният министър-председател Давутоглу се оттегля от поста след период на напрежение и противоречия именно с Ердоган. Снощи двамата се срещнаха и разговаряха почти 2 часа в Президентския дворец. 

Давутоглу вече обяви, че не би се поколебал "да си тръгне от всяко работно място". Ердоган пък му припомни "да не забравя как е стигнал до този пост".

Коментари: 0