Жълт код за силен вятър, сняг и поледици в цялата страна

Температурите ще се понижават и привечер в Западна България ще са до минус 7 - минус 8 градуса, а по Черноморието - малко под 0

Жълт код за силен вятър, сняг и поледици в цялата страна

Жълт код за силен вятър, сняг и поледици е обявен за всичките 28 области в страната за 29 декември. Единствено в област Благоевград жълтият код е за силен вятър, като не включва предупреждение за сняг и поледици. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Кодът е в сила за цяла България, уточнява „Фокус”.

В областите Видин, Монтана, Враца, Монтана, Велико Търново, Русе, Разград, Силистра, Шумен, Търговище, Габрово, Ловеч, София – област, София-град, Перник, Кюстендил ще духа силен до бурен вятър от запад-северозапад, с пориви до 20-25 м/сек. Ще започне застудяване. Ща вали сняг и ще има виелици и навявания.

В областите Добрич, Варна и Бургас ще духа силен до бурен вятър от запад-северозапад, с пориви до 20-25 м/сек. Ще започне застудяване. Ще вали дъжд, а по-късно и сняг. Възможни са поледици.

В областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Ямбол и Хасково ще духа силен вятър от запад-северозапад, с пориви до 20-25 м/сек. Ще започне застудяване. С понижението на температурите след обяд ще има заледявания. В областите Кърджали и Смолян ще духа силен вятър от запад-северозапад, с пориви до 15-20 м/сек. Ще започне застудяване. Ще вали сняг и ще има виелици и навявания.

В област Благоевград ще духа силен вятър от запад-северозапад, с пориви до 15-20 м/сек. Ще започне застудяване.

Температурите ще се понижават и привечер в Западна България ще са до минус 7 - минус 8 градуса, а по Черноморието - малко под 0. След обяд атмосферното налягане вече ще е по-високо от средното. Още в сутрешните часове силният южен вятър по Черноморието ще стане от запад-северозапад, започвайки да нахлува студен въздух. Температурите през деня ще се понижават, към края на деня вече и малко под 0.

До обяд все още ще превалява дъжд, но по-късно валежите ще престанат. Вълнението ще е 3-4 бала, а температура на морската вода е около 8. В планините чувствително ще застудее. Ще духа силен и бурен северозападен вятър. Температурата ще се понижи с около 10 градуса и на 1200 метра ще бъде около минус 9, на 2000 метра - около минус 14 градуса. До обяд все още ще превалява сняг, но по-късно ще спре, а в Рила и Пирин и облачността ще се разкъса.

Коментари: 0