Желязков: Имаме три варианта за пакета „Мобилност“

Антонио Таяни ще обсъди темата с председателите на политическите групи в европарламента

Желязков: Имаме три варианта за пакета „Мобилност“

Анализирани са три възможни варианта по пакета „Мобилност“ – внасяне в пленарна зала само на приетия от комисията доклад; внасяне в пленарна зала на целия пакет, въпреки че повечето доклади не бяха приети и оттегляне на пакета до избирането на нов парламент. Това са обсъдили на среща в Страсбург днес министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни.

Срещата беше спешно организирана по повод скорошното приключване на мандата на Европейския парламент, но централна тема в нея беше българската позиция по новия „пакет за мобилност“.

Министърът припомни пред ръководителя на ЕП, че миналата седмица в Комисията по транспорт и туризъм на ЕП беше приет само един от докладите от Пакета за мобилност I. Според Желязков това са противоречиви законодателни инициативи, приети в последния момент от работата на Европейския парламент, което означава, че Европа не може да покаже единност в решаването на важни въпроси.

От ресорното ведомство съобщават, че пред Таяни министър Желязков е изтъкнал конкретни аргументи в полза на третия вариант – отлагане на внасянето на документа в пленарна зала. „Очакваме негативни последици за бъдещето на Европейския съюз, ако документът, под натиск бъде подложен на гласуване в последните дни на парламента. Това е лош сигнал, който ще увеличи евроскептицизма и ще раздели Европа“, обяви Желязков.

Той добави, че българската страна е за общи правила при международните превози на товари, но не такива, които са непропорционални, дискриминативни и наложени на всяка цена. Ръководителят на ЕП е приел съображенията ни и е заявил, че ще ги обсъди с председателите на политическите групи в европарламента.

Желязков каза още, че предстои по-късно днес да разговаря с председателя на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Удо Булман.

Коментари: 0