Руското външно министерство критикува решението за новото име на Македония

Според Москва това не отразява волята на македонския народ

Руското външно министерство критикува решението за новото име на Македония

Снимка: БТА

Решението на македонския парламент, който гласува за преименуване на страната, е наложено отвън и не отразява волята на народа, заяви руското външно министерство в позиция днес.

Москва смята този ход за част от продължителен процес „принудително да привлече Скопие в НАТО“. Според министерството се игнорира позицията на ръководителя на Република Македония и мнението на мнозинството от населението ѝ, които отхвърлят името.

„Това се прави в нарушение на македонското законодателство. Пренебрегва се позицията на ръководителя на Република Македония и мнението на мнозинството от гражданите ѝ“, пише в съобщението, цитирано от руски медии.

Руското външно министерство подчерта, че продължаващите протести в Скопие и в други македонски градове показват дълбока поляризация на обществото. „Очевидно е, че този начин за решаване на въпроси от национално значение за бъдещето на страната не е отражение на волята на нейния народ и не може да служи като инструмент за дългосрочно уреждане на проблема с името на държавата“, добавя руското ведомство.

Призивът на Русия отново е за намиране на стабилно решение без външен натиск и налагане на условия, основани на широка обществена подкрепа и в рамките на правна рамка. Този въпрос трябва да бъде разгледан от Съвета за сигурност на ООН, пише RT. 

Коментари: 0