Желязков: Ще обжалваме пакет „Мобилност“, ако решенията станат факт

Имаме необходимата готовност да оспорим по съответния ред всеки акт, застрашаващ правата на българските транспортни компании

Желязков: Ще обжалваме пакет „Мобилност“, ако решенията станат факт

Снимка: Economic.bg/Краси Свраков

952 ~ 2 мин. четене
Въпреки изтъкнатите процедурни нарушения от представителите на групата на единомислещите държави и активното поведение на българската страна, Европейският парламент  гласува изцяло рестриктивни текстове. Това за пореден път доказва, че целта е  преразпределяне на пазарни дялове, а не подобряване на социалните условия на труд на водачите. Това заяви в обръщение към медиите транспортният министър Росен Желязков, във връзка с приетите днес на първо четене промени в правилта за международните пътни превози или т.нар пакет „Мобилност 1“.

„Европейският парламент в настоящия си състав за първи път приема толкова противоречиви текстове, съпътствани със съществени процедурни нарушения. В тази връзка, и в случай, че текстовете станат факт изразяваме сериозни опасения за начина на тяхното прилагане“, допълни той. Припомняме, че промените влязоха за гласуване днес в пленарна зала  след няколко отлагания, връщания в Транспортна комисия на ЕП и протести на българския транспортен бранш.

„Преговорният процес не е приключил. България твърдо и последователно отстоява и ще продължи да отстоява своята позиция. Ще използваме всички възможни  правни инструменти, за да защитим интересите на сектора. Позицията на първо четене не е крайната  позиция на Европейския парламент.  Предстои да бъдат взети решения за провеждане на  т. нар. триалози и преговори със Съвета на Европейския съюз. Твърдо сме решени и няма да допуснем провеждането на триалози в този мандат на Европейския парламент“, обясни транспортния министър. Той допълни, че е настоял за среща с румънския министър на транспорта, с когото да обсъдят последващи действия. 

„Работим и с държавите членки, които споделят националната ни позиция. Ще изискаме и ще настояваме следващият Европейски парламент да направи оценка на въздействие на правила, съществено различаващи се от инициативните предложения на Комисията“, коментира министърът. 

„Продължаваме активно да работим по темата за обжалване на решенията на Европейския парламент, ако станат факт. Имаме необходимата готовност да оспорим по съответния ред всеки акт, който застрашава или нарушава правата на българските компании в автомобилния бранш“, завърши Желязков.
Коментари: 0