Жена поема служебното правителство в Гърция

Василики Тану-Христофилу досега е председател на Върховния съд

Жена поема служебното правителство в Гърция
340 ~ 1 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Василики Тану-Христофилу застава начело на служебното правителство в Гърция. До момента тя е председател на Върховния съд в страната. Преди приключването на предсрочните избори в южната ни съседка, по силата на Конституцията следва управлението да се поеме от председателят на Върховния съд. За първи път в историята на страната, начело на кабинета, макар и временно, ще бъде жена, предава БГНЕС.

"Председателят на Върховния съд Василики Тану-Христофилу застава начело на служебното правителство до провеждането на предсрочни парламентарни избори", съобщиха гръцките медии.

Това се случва, след като вчера вечерта Алексис Ципрас подаде оставка, която беше връчена на президента Прокопис Павлопулос.

"Настоящият парламент не може да предложи правителство на мнозинството или правителство на националното единство", каза бившият премиер на държавния глава, като поиска от него да инициира процедура за предсрочни избори и формиране на преходно правителство.

Ципрас бе избран за премиер през месец януари, но претърпя много сътресения в партията си СИРИЗА и трябваше да разчита на подкрепата на опозицията, за да спечели парламентарно одобрение за новия спасителен план от 89 млрд. евро. Припомняме, че миналия петък радикално лявото крило на неговата партия отказа да подкрепи помощта.

След като правителството изгуби парламентарното мнозинство, се наложи подготвянето на предсрочни избори в Гърция, а датата за тях вероятно ще бъде 20 септември.

Подкрепи Economic.bg