Живодар Терзиев: Затваряне на бензиностанции е най-песимистичният сценарий

При по-сериозен сценарий първо ще спре зареждането на пропан-бутан и метан

Живодар Терзиев: Затваряне на бензиностанции е най-песимистичният сценарий

Снимка: бТВ

9070 ~ 2 мин. четене

В Италия дори бензиностанциите постепенно затварят – първо тези по магистралите, а след това и останалите. „Новината е проекция на всичко, което се случва в Италия. Ние като сериозна организация на бранша сме взели мерки това да не се случи. Имаме няколко плана. Разбира се, има и песимистични. В най-песимистичния наш сценарий ще се случи и това”, коментира Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация, пред БНР.

Дори да се стигне до хипотезата затваряне на бензиностанции, те не могат да останат без човек заради превенцията за възникване на аварии, допълни още той.

На първо време са направени ограничения в екипите, затворени са ресторантите към бензиностанциите, предлагат се основно пакетирани стоки. В обектите, в които не може да се гарантира достатъчна хигиена в епидемиологичната обстановка, е преустановена продажбата на топли напитки дори в картонени и пластмасови опаковки, обясни Терзиев.

„Най-страшно е, когато загубим персонал под карантина. Не говорим за един или двама човека, говорим за цяла смяна”, каза той.

"В настоящия момент ние нито разполагаме с предпазни средства, нито с дезинфектанти, които да гарантират безопасността на нашите клиенти”, поясни Живодар Терзиев по въпроса за почистването на санитарните помещения.

Той уточни още, че на клиентите не е забранено да зареждат гориво сами, почистват се ръкохватките, т.нар. пистолети, друг е въпросът с какви препарати се прави това и дали те са адекватни. 

При възникването на по-сериозен сценарий, първото нещо, което ще преустановим, е зареждането на пропан-бутан и на метан” каза Терзиев. При пропан-бутана се наблюдава сериозен спад заради блокирането на таксиметровия бизнес и зареждането на малки търговски обекти.

В градовете се регистрира намаляване на продажбите на гориво по обективни причини, това не важи за товарния трафик, изтъкна още Живодар Терзиев. „Понижението е над 30%, вероятно е 40. Всеки ден е осезаемо по-надолу и по-надолу.”

Припомняме, че по-рано от БПГА обявиха данни за 50% спад на продажбите на горива, както Economic.bg писа.

„Имаме ли персонал, независимо от броя на клиентите, които посещават обектите, те ще работят”, увери председателят на петролната и газова асоциация.

Коментари: 0