Животът на 5-и блок на „Козлодуй“ свършва след три месеца

Чака се удължаване на лицензията от страна на Русия

Животът на 5-и блок на „Козлодуй“ свършва след три месеца
1272 ~ 1 мин. четене
Настоящата лицензия на 5-и енергоблок на атомната централа „Козлодуй“ изтича на 5 ноември. Това стана ясно от думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, която отговори в парламента на депутатско питане. За да бъде продължен ресурса на реактора, трябва да бъде получено разрешение за това от руската страна.

„Пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ има проектен ресурс за експлоатация до 2017 г., а шести до 2021 г. Плановете са срокът им на експлоатацията да бъде удължен поне с 20 години“, каза Петкова.

Тя обясни, че програмата за продължаване експлоатацията на пети блок е изпълнена. „На 27 октомври 2016 г. АЕЦ „Козлодуй“ подаде пълния пакет документи за подновяване на лицензията за експлоатация на пети блок за 10 години“, каза министърът и допълни, че се очаква лицензията да бъде издадена преди изтичане на досегашната, което ще се случи на 5 ноември 2017 г.

„За блок шест са предвидени 227 мерки за изпълнение. На 28 януари 2016 г. е подписан договор между АЕЦ „Козлодуй“ и „Росатом сървиз“ за разработване и обосновка за продължаване на срока на експлоатация до 60 години“, посочи Теменужка Петкова. По думите й дейностите по проекта се извършват в рамките на планираните срокове и обеми, при спазване на заложения график, а пакетът документи трябва да бъде предаден в срок до 2 октомври 2018 г.
Подкрепи Economic.bg