Златото достигна най-високата си стройност от 2012 г. насам

Прогнозите на Goldman Sachs са за 2000 долара за тройунция

Златото достигна най-високата си стройност от 2012 г. насам

Снимка: Pixabay

2681 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Златото премина най-високото си ниво от 2012 г. насам. Страховете от втора вълна на Covid-19 и нарастващата несигурност в Хонконг заради предложения закон за националната сигурност тласкат цената на благородния метал нагоре, пише Bloomberg.

В неделя цента на златото достигна 1 774.60 долара за тройунция – за сравнение на 18 май 2012 г. благородният метал се търгуваше за 1 765.43 долара за тройунция. Днес към 10:10 българско време цената му се повиши с 0.64% до 1 764.30 долара за тройунция, но остана под вчерашния рекорд.

Инвестиционните убежища станаха по-привлекателни, тъй като случаите на коронавирусната пандемия в Съединените щати се покачиха, броят на заразените в Германия също нарасна, а вторият по население щат в Австралия – Виктория, затегна мерките срещу вируса. Междувременно Китай потвърди, че предложеният закон за националната сигурност ще позволи на Пекин да заобиколи правната система на Хонконг . Това ще ограничи основните политически и граждански свободи на полуавтономната територия, което неминуемо ще доведе до напрежение със САЩ.

През 2020 г. златото е нараснало с 15%, съпротивлявайки се на безпрецедентните стимули за подпомагане на глобалната икономика, които тласкат цената му надолу. Goldman Sachs Group прогнозира 2000 долара за тройунция, a JPMorgan Chase & Co. съветва инвеститорите да се придържат към кюлчетата, тъй като те са най-използвани в среда с ниска реална доходност.

„Пазарите напоследък са оптимистични. Черната статистика намалява, новинарският поток вече не прелива от неприятни сведения, а това са знаци за силно възстановяване. За съжаление има един възможен сценарии, който инвеститорите не могат да пропуснат – повторно блокиране на глобалната икономика“, коментира Шон Маклийн, стратег в Pepperstone. „Предложението за закона за националната сигурност също се превърна в източник на притеснения заради реакцията на президента Тръмп“, добави експертът.

Борсово търгувани фондове, обезпечени със злато, са се увеличили с почти 30 тона в петък, според първоначалните данни. Среброто се покачи с 1.5%, платината натрупа 0.6%, а паладият нарасна с 0.2%.

Подкрепи Economic.bg