Apple се еманципира от Intel и това носи промяна за потребителите

Компанията може да започне да използва собствени чипове и в Mac

Apple се еманципира от Intel и това носи промяна за потребителите

Снимка: Unsplash

928 ~ 2 мин. четене
Apple може би готви голяма промяна във вътрешността на своите компютри, което може да доведе до някои промени за потребителите, пише CNN, визирайки очакваното преминаване към използване на собствени чипове за гамата компютри Mac. 

Досега Apple разчиташе на процесорите Intel. Очаква се, че на предстоящата си годишна конференция за разработчиците компанията може да обяви решението си да изостави чуждя компонент. 

Аналитиците казват, че чиповете, базирани на ARM, които Apple прави сама и вече използва в някои iPhone и iPad модели, биха могли да намерят място и в нови iMac и MacBook. Според тях ходът в крайна сметка може да доведе до големи ползи за компанията, както и за нейните потребители.

Преходът може да се случи поетапно, смята Адвайт Мардикар, анализатор в технологичната изследователска фирма Canalys. Той очаква първият компютър с нов вид чипове да се появи през 2021 г., но ще мине време докато бъде обновена цялата гама. 

Какво ще се промени? 

Очакванията са, че собствените чипове ще допринесат за по-добър живот на батерията, както и по-добра производителност и за по-елегантен дизайн на устройствата Mac. 

Причината е, че собствените чипове на Apple са с различна и по-малка архитектура – ARM чиповете са RISC (Reduced Instruction Set Computer), докато Intel чиповете са CISC (Complex Instruction Set Architecture). 

По-малката архитектура на ARM чиповете ще реши и някои проблеми с дизайн, давайки възможност за изработването на още по-тънки устройства, смята Дейвид Майкуин, директор по проучванията в ABI research. 

По думите му това ще помогне и за по-добрия синхрон между различните устройства на Apple – iPhone, iPad и Mac. „Това ще позволи на всички устройства на Apple да работят по-безпроблемно заедно“, каза той, добавяйки, че ще се улеснят и разработчиците да създават приложения за iOS. 

Има още една голяма потенциална полза от използването на същите чипове за iPhone и Mac, особено с разгърщането на 5G мрежите. Според Мардикар това ще отвори вратите пред Apple да пусне MacBook с възможност за клетъчна свързаност. 

Как ще се възползва Apple

Използването на новия вид чипове вероятно ще позволи на компанията да подобри производителността на следващите си поколения устройства, тъй като вече няма да е обвързана с цикъла на ъпдейти на Intel. 

„В миналото те трябваше наистина да изчакат Intel да пусне нови процесори, преди да могат да опресняват подреждането на Mac“, припомня Джитеш Убрани, ръководител на научните изследвания в IDC. 

Преминаването към собствените чипове би могло да помогне на Apple да оптимизира веригата си за доставки и да намали производствените разходи. За съжаление на потребителите това едва ли ще доведе до по-евтини компютри. „Мисля, че основната полза на Apple ще бъде да предложи по-добър продукт, а не непременно по-евтин продукт“, каза Убрани. 
Подкрепи Economic.bg