Безлихвените кредити се теглят масово за погасяване на стари дългове

Голям брой са и лицата, които се възползват от тях, за да се справят с комуналните си разходи

Безлихвените кредити се теглят масово за погасяване на стари дългове

Снимка: Economic.bg/Архив

5216 ~ 2 мин. четене

Безлихвените кредити до 4500 лв. по съвместната програма между Българска банка за развитие (ББР) и търговските банки, създадена от правителството, масово се теглят за погасяване на други задължения по банкови кредити, кредитни карти и лизинг. Това показва проучване, проведено от „Моите пари“.

Лицата, които теглят безлихвените кредити, за да се справят с комуналните си задължения и разходи за издръжка на живот, пък са 28%. Освен това други цели, за която да бъдат изразходвани сумите от безлихвения кредит, са рефинансирането на задължения към небанкови институции, т.е. за бързи кредити, за собствен бизнес и за образование и преквалификация.

Проучването подкрепя и данните на ББР към 15 юни, според които безлихвените кредити се вземат за максималния срок и сума. Средният размер на одобрените кредити тогава бе 4300 лв.

Друго основно предимство на безлихвените заеми е ползването на гратисния период на програмата – от 6 до 24 месеца, като над две трети от хората, които теглят безлихвените кредити, заявяват, че ще го използват. Половината от лицата в проучването са посочили, че ще се възползват от гратисен период между 6 и 12 месеца, а останалите – между 12 и 24 месеца.

Резултатите показват, че предпочитаният срок за изплащане на кредита е максимално определеният по програмата от 60 месеца (35%). С това се цели определяне на по-ниска дължима месечна погасителна вноска, след изтичане на избраният гратисен период.

Припомняме, че отказите по безлихвените кредити към 15 юни бяха 31% от общо поисканите, а тенденцията е към растеж. Според анкетираните основните причини са отказите са невъзможност да бъдат осигурени и представени всички необходими документи и лоша кредитна история.

За програмата държавата задели 200 млн. лв., а от нея могат да се възползват служителите в неплатен отпуск, пенсионерите и самоосигуряващите се лица, които са прекъснали дейност вследствие на пандемията от Covid-19. Условията по програмата обаче изключваха част от нуждаещите се и поради тази причина два месеца и половина след старта ѝ по нея бяха направени промени.

Подкрепи Economic.bg