Toshiba планира да продаде дела си в Kioxia

По-голямата част от постъпленията по сделката ще отидат при акционерите

Toshiba планира да продаде дела си в Kioxia

Снимка: Unsplash

460 ~ 1 мин. четене

Японската компания Toshiba обяви, че планира да продаде своя дял от 40.2% си във фирмата за чипове за флаш памет Kioxia Holdings и ще върне по-голямата част от средствата на акционерите, предава Reuters.

В изявлението си Toshiba не разкрива подробности за планираната продажба, но източници на изданието, запознати с въпроса, посочват, че компанията е искала значително да намали дела си – процес, който ще започне, когато втората по големина фирма за чипове за флаш памет листне акции на борсата по-късно тази година.

Японска медия твърди, че Kioxia може да бъде оценена на около 32 млрд. долара, когато стане публична. През 2018 г. тя бе отделена от конгломерата на Toshiba. Корпорацията продаде старото си звено за чипове за памет на консорциум, воден от американската фирма за дялово инвестиране Bain Capital за 18 млрд. долара и купи 40.2-процентния дял като част от сделката.

Освен това Toshiba заяви, че е получила две отделни предложения за нови директори в борда, като и с двете не е съгласна. Едното предложение е от Effissimo Capital Management, нейният топ акционер с дял от 15%. То призовава за избирането на съоснователя на Effissimo и на двама други външни директори.

Другото предложение е от 3D Opportunity Master Fund, който иска избирането на двама кандидати, които номинира. В отговор на двете предложения Toshiba заяви, че бордът, който е номинирала, е пълен с хора с дълбоки познания в множество области и осигурява подходящото разнообразие.

Подкрепи Economic.bg