ZTE се надига от пепелта, производството ѝ влиза в норма

Компанията се възстановява след забраната на САЩ

ZTE се надига от пепелта, производството ѝ влиза в норма

Снимка: БТА

Производството на ZTE започва да се нормализира след отмяната на забраната на САЩ за търговия между местните бизнеси и китайския играч. Очакванията са, че компанията ще успее да се върне към растеж още през 2019 г., стана ясно от изказване на новоизбрания председател и главен изпълнителен директор, предава Reuters. 

ZTE е вторият по големина китайски производител на телекомуникационно оборудване. През април компанията се сблъска с драстична забрана от страна на САЩ, според която американските фирми нямаха право да ѝ продават компоненти. Това на практика блокира дейността ѝ, тъй като производството ѝ е пряко зависимо от отвъдокеанските партньори.  

Причината за санкциите бе разкритието, че ZTE е престъпила международната забрана за търговия с Иран и Северна Корея, като им е доставяла от своето оборудване. 

Последвалата забрана за правене на бизнес със ZTE постави не само компанията на колене, но и повлия на цялостната търговска война между САЩ и Китай. Все пак тя бе вдигната през юни, в замяна на което производителят се ангажира да плати глоба от 1.4 млрд. долара. 

„Към днешна дата основният оперативен бизнес е възобновен напълно. Производствената цел за август е нормализирана, а научно-изследователската и развойна дейност се възобновява бързо“, се казва в изявление на ZTE. 

По думите на изпълнителния директор Си Циянг компанията все още е на първа линия в комуникационната индустрия. Той обяснява още, че поръчките са „чудесни“ и съвпадат с тези от юли и август миналата година. Това дава надежда на ръководството, че още през идната година ZTE отново ще се е върнала по пътя на растежа. 

Едно от предизвикателствата пред компанията сега е да се отърси от зависимостта си американските производители на чипове. За тази цел ZTE планира да засили научно-изследователската си дейност, както и да укрепи връзки с производители на чипове от трети страни. 

През юли ZTE заяви, че заради сагата с американската забрана очаква нетна загуба за първата половина на годината в размер на 7-9 млрд. юана (1.1-1.3 млрд. долара). За сравнение година по-рано производителят на телеком оборудване отбеляза 2.3 млрд. юана печалба. 

Компанията трябва да обяви финансовите си резултати в четвъртък. 

Междувременно акциите ѝ в Хонконг поскъпнаха с 3%. Общо ZTE е загубила около 3 млрд. долара от пазарната си капитализация, тъй като борсовата ѝ търговия бе стопирана за два месеца преди да бъде възобновена през юни. 
Коментари: 0