Петков: Хората с увреждания сами поискаха да ги съкращават по-лесно

Според социалния министър тази промяна се компенсира от квотите за задължително наемане на такива хора

Петков: Хората с увреждания сами поискаха да ги съкращават по-лесно
1272 ~ 1 мин. четене
Отпадането на специалната закрила, която прави по-трудно уволняването на хора с увреждания, е поискано от самите организации, представляващи тази група хора. Това е било и желание на 52% от работодателите в България, анкетирани от Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Това каза социалният министър Бисер Петков в сутрешния блок на „Нова телевизия”, опитвайки се да аргументира предложението на правителството да се въведат задължителни квоти за наемане на хора в неравностойно положение в частните фирми, но също така да се улесни уволнението на тези хора.

Според Петков въвеждането на квотите ще компенсира по-лесното освобождаване от работа на хората с увреждания.

При неизпълнение на квотите фирмата ще трябва всеки месец да внася 30% от размера на минималната заплата за всеки ненает човек с увреждания, независимо дали има желаещи за позицията. Фондът ще се нарича „Заетост на хората с увреждания”. Комбинацията от това фирмите да са задължени да наемат хора с увреждания, но и да могат по-лесно да ги уволняват, ако се наложи, според социалния министър ще доведе до ръст в заетостта им.

Министърът подчерта, че предложените законодателни промени са в унисон както с действащи европейски практики, така и с вече въведени подобни регулации в Закона за държавния служител.


Подкрепи Economic.bg