Facebook прави платежна система с криптовалута

Компанията повече от година разработва проекта, пише Wall Street Journal

14:04 03.05.2019
Facebook работи по тайна инициатива с кодово наименование "Project Libra" за изграждане на платежна система, базирана на криптовалута. Разработката продължава вече повече от година, съобщи Wall Street Journal в петък.

Гигантът в социалните медии възнамерява да въведе цифрова валута, която повече от 1.5 млрд. потребители могат да си прехвърлят един на друг и да харчат във Facebook и други уебсайтове, съобщава вестникът.

Компанията на Марк Зукърбърг е водила разговори с "десетки финансови фирми и онлайн търговци", тъй като се стреми да набере около 1 млрд. долара инвестиции и да привлече партньори, които да помогнат за стартирането на системата, според информация на хора, запознати с въпроса.

Социалната мрежа ухажва Visa, MasterCard и платежния оператор First Data, според изданието. Тя също така се е обърнала към компании и приложения за електронна търговия относно приемането на валутата и инвестирането в проекта, привличайки ги с перспективата за нулеви такси за обработка на карти.

Facebook планира да подкрепи своята виртуална валута с доларови резерви, за да стабилизира стойността ѝ и да я направи по-малко волатилна от Bitcoin и други криптовалути. Въвеждането на "stablecoin" (това са валути, подкрепени от някакъв актив) може също да бъде отговор на нарастващите опасения за неприкосновеността на личния живот и безопасността на потребителите, тъй като криптовалутите предлагат анонимност и сигурност.

Съществуват обаче рискове, тъй като и досега има случаи на злоупотреба, кражба и загуба на портфейли от криптовалути.

Компанията също така работи по виртуално логване, което потребителите биха могли да използват, за да правят покупки в други уебсайтове, подобно на възможността сега с регистрацията от Facebook да се влиза и в други сайтове.

Също така социалната мрежа обмисля да плаща на потребителите с такава виртуална валута, за да гледат реклами, да се ангажират с друго съдържание или да пазаруват на платформата ѝ.

Bloomberg и Ню Йорк Таймс преди това са информирали, че Facebook разработва цифрова валута, за да позволи на потребителите на WhatsApp да си прехвърлят пари.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: facebook | криптовалута | платежна система