Най-големият в света суверенен фонд отбеляза рекордно тримесечие

Американските технологични акции са в основата на добрите резултати на Норвежкия суверенен фонд

Снимка: Pixabay
13:48 03.05.2019
Най-големият в света суверенен фонд - норвежкият, отбеляза най-успешното си тримесечие в своята история. Norges Bank, която управлява фондът с активи над 1 трл. долара, отчете най-голямото нетно нарастване на активите си - със 738 млрд. норвежки крони (84 млрд. долара) през първото тримесечие на 2019 г.

Правителственият пенсионен фонд Global, както е официално известен, понастоящем има активи на обща стойност от около 1.05 трлн. долара. Целта на фонда е да осигури бъдещ източник на доходи от текущите приходи от продажбите на петрол и газ в Норвегия.

Към 31 март 2019 г. фондът е инвестирал 69.2% от активите си в акции, 2.8% в недвижими имоти и 28% във фиксиран доход (депозити и облигации).

Най-големите дялови участия на фонда към края на март са в Apple, Microsoft, Alphabet и Amazon. Според Norges Bank тези технологични акции са в основата на добрите резултати, като през третото тримесечие са нараснали със 17.6%.

В своя доклад Norges Bank пише, че акциите на компании от сектора "нефт и газ", както и промишлените предприятия, също се представят силно.

„Това е най-добрата тримесечна възвращаемост на фонда, измерена в крони. Като основен инвеститор в капитала, ние трябва да бъдем подготвени за големи колебания в пазарната стойност на фонда в съответствие с развитието на световните фондови пазари“, каза Ингве Слингстад, главен изпълнителен директор на Norges Bank Investment Management.

Резултатът на петролния фонд бележи обрат в сравнение с последните три месеца на 2018 г., когато отбеляза най-големия си спад в стойността в крони.

Но Norges Bank започна да купува акции, като се възползва от потапящите се цени, за да купи акции на стойност 185 млрд. крони.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: акции | инвестиции | доходност | печалба | Норвегия | резултати | суверенен фонд

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини