Ресторантската верига на Джейми Оливър е пред фалит

Световноизвестният шеф не успя да се справи с трудния пазар

Снимка: Facebook профил
Световноизвестният готвач Джейми Оливър заяви, че е „натъжен“, след като веригата му ресторанти влезе в процедура по несъстоятелност, поставяйки под риск 1300 работни места.

Групата на Оливър, която включва италианската верига ресторанти Jamie's Italian, както и ресторантите Barbecoa и Fifteen, е назначила KPMG за администратор по процедурата.

Общо 25 ресторанта са засегнати, 23 от които са от италианската верига на Jamie's Italian. Тези обаче, които са на франчайз, не са засегнати и продължават да работят.

"Оценявам колко трудно е това за всички засегнати. Бих искал да благодаря и на всички клиенти, които ни харесаха и подкрепиха през последното десетилетие, истинско удоволствие е да ви служим", заяви шеф Оливър.

Веригата на Оливър е последната от хранителния бизнес, която оцеля на големите търговски улици, допълва BBC.

Бизнесът му  се сблъска с трудности през последните две години, като редица ресторанти с бранда Jamie's Italian и Barbecoa затвориха.

През 2017 г. той затвори последния от ресторантите си Union Jacks и списанието си Jamie, което излизаше почти 10 години.

Групата търсеше купувачи през последните месеци, след като Оливър реши да продаде на фона на силната конкуренция на пазара.

Процедурата по несъстоятелност идва, след като продажбите на Jamie’s Italian се свиха с близо 11% през миналата година до 101 млн. паунда. Тогава бяха затворени 12 ресторанта и бяха съкратени около 600 служители.

Миналата година веригата беше спасена от фалит в последната минута с 13 милиона паунда от Оливър, част от почти 17 милиона паунда ново финансиране, предназначено да задържи ресторантите на повърхността, пише "Гардиън".


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: фалит | ресторанти | Джейми Оливър

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини