Според Wall Street Apple ще процъфтява въпреки търговската война

Поскъпването на акциите на компанията спомогна за повишаването на индустриалния индекс Dow Jones

Снимка: Unsplash
19:01 26.08.2019
Акциите на Apple спомогнаха за ръста на американските фондови пазари днес, а причината за поскъпването на акциите бе възможността за възобновяване на търговските преговори между САЩ и Китай. Според няколко компании на „Уолстрийт“ обаче това не е единствената причина, а има и друго – технологичният гигант е в по-добра позиция, отколкото някои смятат, дори и търговската война да продължи, пише CNBC.

„Въпреки че митата и търговското напрежение, които допринасят за влошаването на макроикономическия климат, да носят риск за печалбите на Apple, виждаме определени обнадеждаващи знаци, свързани с тайминга, които биха могли да позволят на Apple да се справи с предизвикателствата по-добре, отколкото инвеститорите в момента очакват“, гласи бележка от J.P. Morgan към инвеститорите.

Към 18:45 ч. българско време акциите на американския технологичен производител бяха поскъпнали с 1.9% в сравнение с цената им при затварянето на пазарите в петък. Така една акция се търгуваше за 206.5 долара. Доброто представяне на Apple бе основната движеща сила за повишаването на американския индустриален индекс Dow Jones.

Част от надеждите, свързани с тайминга, които J.P. Morgan възлага на Apple е насроченото за другия месец представяне на новото поколение iPhone-и. По данните на американската анализаторска компания смартфоните съставляват 55% от приходите на корпорацията, основана от Стив Джобс и Стив Возняк.

Друга анализаторска фирма – D.A. Davidson – отбелязва, че „Китай е най-голямата заплаха за Apple“, тъй като американският производител зависи от доставките от азиатската страна и от продажбите на китайския пазар. Въпреки това експертите от D.A. Davidson смятат, че „ситуацията не е толкова лоша, колкото се опасяват инвеститорите“. Според тях Apple е свършила „невероятна работа“ да смекчи ефекта от митата, особено работейки с американското правителство. Те отбелязват, че корпорацията е успяла да си издейства изключение за продуктите си от вече наложените тарифи, както и отлагане кога новите ще започнат да действат и за нея.Така компанията е успяла да си създаде последен „прозорец“ да продава новите си смартфони без да е засегната от митата.

„Вярваме, че Apple е една от малкото американски компании, които имат способността да лобират, както пред американското, така и пред китайското, правителства с цел да минимизира влиянието на митата върху нея“, гласи бележката от D.A. Davidson към инвеститорите.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: apple | iPhone | Китай | САЩ | Wall Street | Уолстрийт | търговска война | Епъл

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини