Г-7 ще осигури $22 млн. за справяне с пожарите в Амазония

Франция е готова до часове да изпрати военнослужещи за борбата срещу стихиите

Г-7 ще осигури $22 млн. за справяне с пожарите в Амазония

Американският президент Доналд Тръмп (отляво) и френският му колега Еманюел Макрон дадоха съвместна пресконференция след срещата на Г-7 във Франция

Снимка: БТА

296 ~ 1 мин. четене
Лидерите от Групата на седемте (Г-7) са постигнали съгласие да предоставят логистична и финансова подкрепа за борбата с пожарите, които в момента опустошават тропическите гори в Амазония, пише Radio Free Europe.

Френският президент Еманюел Макрон обяви, че страната му, както и Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ незабавно ще отпуснат 22 млн. долара за справяне с бедствието. По думите на Макрон Париж има готовност да осигури помощта на военнослужещите си в рамките на часове.

Споразумението дойде по време на срещата на Г-7 в югозападния френски крайбрежен курорт Биариц. Страните от Групата също така ще подкрепят една по-всеобхватна инициатива за региона на Амазония, която ще бъде представена пред Общото събрание на ООН през септември.

Рекорден брой пожари се разразиха в южноамериканските тропически гори, много от които са в Бразилия. Тъй като региона на Амазония е от голяма важност за баланса в глобалната околна среда, стихиите бързо предизвикаха международно безпокойство.

Критиците на бразилския президент Жаир Болсонаро го обвиниха, че чрез антиекологична реториха и липса на действия срещу незаконната сеч в горите дава „зелена светлина“ за унищожаването на природата в Амазония.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg