Bank of America: Глобалната икономика ще се забави до 11-годишно дъно

Сред причините се посочват разрастващия се коронавирус и други фактори с негативно влияние

Снимка: pixabay

Анализаторите очакват през 2020 г. да бъде отчетен най-слабият глобален икономически растеж от финансовата криза през 2009 г., а сред причините Bank of America посочва разрастващата се епидемия от коронавируса и други фактори с негативно влияние, пише CNBC.

Американската банка очаква ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) в световен мащаб да се забави до 2.8% през тази година, което ще бъде първият резултат под 3% след глобалната рецесия, продължила до средата на 2009 г.

Най-големият проблем пред икономиката е огнището на коронавируса - Китай, където бизнесът пое най-силен удар. Икономистите казват, че търговската война между САЩ и Китай, политическата несигурност и нестабилността в Япония и някои региони на Южна Америка също са в тежест на производството.

„Продължителните прекъсвания на работния процес в Китай ще навредят на световните вериги за доставки, а слабият туристически поток ще бъде поредният удар за Азия“, сподели Адитя Бхаве от Bank of America и добави: „Избухването на огнища на коронавируса, подобни на тези в Италия, може да се появят в много страни, което води до карантини и намаляване на доверието към бизнеса“.

Анализаторите прогнозират, че растежът на китайската икономика ще намалее до 5.2% през тази година от 5.9% през миналата. Очаква се глобалният БВП, който не включва Китай, да бъде 2.2%, също най-ниският след рецесията.

Bank of America не прогнозира рецесия, отчасти защото коронавирусът не се е превърнал в глобална пандемия. COVID-19  е част от глобалните тенденции, водещи до забавяне, а фактори като тазгодишните президентски избори в САЩ и възможните дългосрочни последици от търговската война с Китай може да задълбочат проблемите.

„Предстоящите президентски избори правят нещата още по-сложни, тъй като търговската политика на САЩ ще се промени значително, ако властта бъде взета от представител на Демократическата партия“, сподели Бхаве и добави: „Бизнес инвестициите вероятно ще останат малки, докато не стане ясно кой ще диктува правилата на играта, защото подобни промени имат тенденция да оказват голямо и продължително въздействие“.

Bank of America отчита и дългосрочните последици от бързия растеж през 2019 г. Последното тримесечие създаде неблагоприятна база за изчисляване на растежа през 2020 г. От банката коментираха: „Това е просто математика на БВП. Може би по-важното е, че данните за 2019 г. са малък буфер срещу икономическите сътресения, причинени от COVID-19".
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: икономика | рецесия | глобална икономика | Bank of America | растеж | коронавирус