Борисов: Притеснявам се дали НОИ ще издържи при епидемия от коронавируса

Премиерът беше изслушан от депутатите в парламента

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
10:41 27.02.2020

Министър-председателят Бойко Борисов беше изслушан тази сутрин от депутатите в парламента във връзка със старта на тол системата. В рамките на изказването си той се отклони от темата и заяви: „По-притеснено ми е при епидемия на коронавируса колко ще издържат системите на НОИ – ще се справим, но ще струва много пари“.

„Сега действащият нормативен акт е първите 3 дни да се плащат от работодателя, другите 11 дни трябва да се поемат от НОИ. Това ще е моето предложение към здравния министър“, каза още Борисов, цитиран от „Фокус“.

Според него, ако в страната ни значително нарасне броя на хората, които седят под карантина вкъщи, а държавата им поеме болничния, „НОИ ще се изпразни“. В момента всеки, който се завърне от държава, в която е установен случай на коронавирус е препоръчително сам да се постави под карантина, която е с продължителност 14 дни. Това означава, че те трябва да си вземат болничен.

„НОИ ще се справи, но ще струва много пари. Видяхте в САЩ снощи считат, че 2.5 млрд. са им малко. Когато взимаме някакви решения, като парламентарна република да мислим и че след нас управляващите ще имат нужда от средства“, каза премиерът.

По време на изслушването Бойко Борисов обяви, че още днес ще бъдат извадени от обхвата на тол системата спорните 115 километра на крайградските пътища около София. „Това, което сте ме запитали е относно списъка на републиканските пътища, за които събират такса и ползване на пътна инфраструктура, винетка, такса и такса на база изминато разстояние. Днес на заседанието на Министерски съвет, точка А26 е относно това. С нея Министерски ясъвет изважда от обхвата от 115 км от Община София и 40 км от Община Варна. С другите 12 общини след днешното решение се водят преговори и по същия начин ще ги извадим и тях от обхвата“, обясни Борисов.

Припомняме, че вчера вечерта се проведе извънредна среща на среща между премиера, финансовия министър, зам.-регионалния министър и превозвачите, от която стана ясно, че стартът на тол системата се отлага за 27 март. Това обаче ще изисква промяна и на закона за пътищата, в който сега е записан като краен срок 1 март 2020 г. за старт на новата система за таксуване на превозни средства над 3.5 тона. От изказването на премиера Борисов по време на срещата става ясно, че това може и да не е последното отлагане.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Бойко Борисов | НОИ | болнични | тол система | коронавирус