Британският дълг надхвърли размера на БВП

Подобно нещо не се е случвало от 50 години и доказва, че финансите на държавата са "на червено"

Снимка: БТА
11:30 19.06.2020
Дългът на правителството на Обединеното кралство надхвърли размера на икономиката през май за първи път от повече от 50 години, тъй като заемите се покачиха вследствие на мерките за смекчаване на въздействието от коронавирусната кризата. Това показват официалните данни, публикувани в петък и цитирани от Financial Times.

Брутният правителствен дълг  – парите, дължими на притежателите на облигации, националните спестявания и кредиторите на Network Rail – надхвърли 2 трлн. британски лири за първи път в историята. Той се повишава с 200 млрд. британски лири през последната година, достигайки 2.009 трлн. лири, според Службата за национална статистика.

Данните показват, че нивото на публичните заеми расте, очаквайки се да приключи финансовата година с около 300 млрд. британски лири нагоре – два пъти по-голям нов дълг от най-лошата година в световната финансова криза 2008-2009 г. и около 15% от националния доход.

През май основната мярка за нетния дълг на публичния сектор нараства до 1 950 млрд. британски лири, което представлява 100.9% от националния доход. Така за първи път публичният дълг надвишава БВП от 1963 г. насам, но все още под най-високото си историческо ниво от 258% през 1946-47 г., когато страната се възстановява от Втората световна война.

Националната статистика предупреди, че данните все още са предварителни, но всички изнесени доклади дават знаци, че публичните финанси са значително "на червено" през първите два месеца на финансовата година.

Единствената добра новина в данните е, че месечните нива на заеми са малко по-добри, отколкото очакваше фискалната служба, въпреки че разликите са малки.

През май сумата парични средства, взети от правителството, нараства до 62.7 млрд. британски лири само през този месеца – повече от общата сума за цялата финансова година 2019-2020. Това показва, че държавните заеми отбелязват рекордна година в резултат на Covid -19, свързано с потапяне на данъчните приходи и увеличаване на публичните разходи.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: икономика | БВП | Великобритания | криза | заеми | публичен дълг | коронавирус

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини