Съдът отказа регистрация на партията на Слави Трифонов

16:07 06.12.2019

Софийски градски съд отказа да впише в публичния регистър на политическите партии партията на шоумена Слави Трифонов „Няма такава държава“. Това става ясно от решение на СГС, публикувано днес.

Мотивите на съдебния състав, с председател Татяна Костадинова, са два: емблемата на партията, в която има българското знаме, както и името „Няма такава държава“.

Според съдебния състав представеното графично изображение засилва извода, че „интегрираните цветове бяло, зелено, червено“ биха могли да внушават за използване на флага. "Изискването да не се използват държавните символи като герба и знамето не е самоцелно – то осигурява спазването на конституционните разпоредби на чл. 1, ал. 3 и особено на чл. 11, ал. 2 от Конституцията на Републиката, съгласно които „никоя политическа партия не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет“ и „нито една политическа партия не може да се обявява или утвърждава за държавна“, пише в решението. 

Според изискването на закона името на партията уникално и да не накърнява добрите нрави. Първото е спазено с името "Няма такава държава", но формулировката на "добрите нрави" според съда не е конкретна и се води от вписани правила. Относно името на партията съдът приема, че „изразът „няма такава/няма такъв …“ „би могъл да е противен на добрите нрави, само когато се отнася до държавността, схваната като комплекс от държавни органи и институции. Когато обаче той окачествява не държавността, а състоянието на държавата, изразът се явява по-скоро оценка, а не обида". 

Според Трифонов обаче, името на партията не противоречи на добрите нрави, тъй като не е насочено към държавността в Републиката, а е с позитивна конотация. Според шоумена проблем няма и със символа, който партията ще използва, който не е идентичен с българското знаме, тъй като не е налице идентичност във формата, пропорциите и наситеността на използваните цветове.

Съдът отбелязва, че при учредяването на партията са спазени много от процедурните изисквания като сформирането на инициативен комитет, проведено учредително събрание, налице е минимално необходим брой членове на инициативния комитет, на учредителното събрание и на учредената партия.

Решението може да се обжалва или протестира пред Върховния касационен съд в седемдневен срок от връчване на преписа, става ясно в документа. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: партия | регистрация | Слави Трифонов | Сгс

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини