16-те държави в света, които нямат армия

Някои от тях никога не са поддържали военни сили

Снимка: Pixabay

Правителството на Хаити започна кампания за възстановяване на армията на страната, която бе разпусната преди 20 години. Хаити планира да назначи 500 мъже и жени, които да помагат за опазването на границите и при бедствия, които в последните години опустошиха страната.

По този повод британският в. „Телеграф” представя 16-те държави в света, които в момента нямат армия.

Вижте ги:

1. Коста Рика


Конституцията на страната забранява съществуването на армията през 1949 г.

2. Лихтенщайн


Малката европейска държава премахва армията си през 1868 г., за да спести пари. Позволява се сформирането на армия по време на война, но от тогава насам такъв случай не е имало. Страната е на второ място в света по БВП на глава от населението (след Катар) и едно от най-ниските нива на безработица в света.

3. Самоа


От сформирането си до сега тази малка държава никога не е имала армия. При евентуална атака, Нова Зеландия се ангажира да защитава архипелага.

4. Андора


Андора не е участвала във война от над 1000 години насам, и няма армия. Страната има договори за отбрана с Испания и Франция.

5. Доминика


Карибската държава няма армия от 1981 г.

6. Тувалу


Островната страна също никога не е имала армия. Населението й е едва 12 000 души.

7. Ватикана


Най-малката държава в света, Ватикана няма собствена армия. Ще попитате: „Ами Швейцарската гвардия?”. Технически тя е част от Светия престол – епископската юрисдикция на Католическата църква в Рим, т.е. на Италия.

8. Гренада


След като получава независимост от Великобритания през 1974 г., следват бурни години, включително инвазията на САЩ, която разбива силите на страната и техните кубински съюзници. От тогава остров Гренада не е имал армия.

9. Кирибати


Поредният тихоокеански остров без армия, който разчита на Австралия и Нова Зеландия за евентуална защита при нападение.

10. Науру


Австралия се грижи за сигурността на острова, който няма въоръжена полиция. Полицейските сили тук се грижат само за трафика, макар че на Науру има пътища с едва 18 мили дължина.

11. Сейнт Лусия


Карибската островна държава има две паравоенни организации, но не и армия. Защитата му се осигурява от Регионалната система за сигурност – договор, подписан също и от Антигуа и Барбуда, Барбадос, Доминиканската република, Гренада, Сейнт Китс и Невис и Сейнт Винсент и Гренадини, който предвижда взаимна помощ при защита.

12. Сейнт Винсент и Гренадини


Вътрешната сигурност на островите, част от малките Антили, е поверена на отряд специални части, а отбраната – на споменатия вече по-горе договор за регионална система за сигурност.

13. Соломонови острови


На островите работи контингент по сигурността, воден от Австралия и Нова Зеландия. Държавата никога не е имала армия.

14. Маршалови острови


Островната държава в Микронезия никога не е имала армия. Но има гаранция за защита от втората най-голяма армия в света – тази на САЩ, по силата на Договор за свободна асоциация.

15. Федеративни щати Микронезия


Нацията, съставена от 600 острова, също има Договор за свободна асоциация със САЩ.

16. Палау


Островната република в западната част на Тихия океан никога не е имала армия. Населението й е едва 22 хиляди души. И тя получава военна защита от САЩ по силата на Договор за свободна асоциация.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: армия | държави | военни сили

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини