24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

Богата културна програма в празничния ден

Снимка: БГНЕС

Автор: Стилиян Гребеничарски

Днес, 24 май, честваме празника на българската просвета и култура и на славянската писменост. С официалния празника се отбелязва създаването на глаголицата от братята Кирил и Методий и продължаването на делото им от техните ученици. Кирил и Методий са въздигнати като равноапостоли още в края на IX век, а сведения за първо отбелязване на празник в тяхна чест има от XII век.

По време на Възраждането, за първи път на 11 май 1851 г., по инициатива на Найден Геров се организират празненства в Пловдив. В следващите години започват редовни чествания в Шумен, Лом, Скопие, Варна и други градове. От 1863 г. 11 май е установен като църковен празник.

След въвеждането на Григорианския календар, през 1916 г., празникът се чества на 24 май по официалния календар, докато по църковния датата остава 11 май. От 1990 г. 24 май е провъзгласен за официален празник в страната.

През 1892 г. Стоян Михайловски написва стиховете на Химна на Св. св. Кирил и Методий, а девет години по-късно музиката към него е създадена от Панайот Пипков. Химнът и до днес съпровожда празненствата на българите по цял свят.

По традиция се организират редица културни събития в цялата страна. От 12ч. в Музикалното училище „Любомир Пипков“ в София ще се състои празничен концерт с участието на “Софийски солисти”, формация “Дива река”, Ева квартет и учениците от Музикалното училище. Вечерта, в театър „Българска армия“ ще бъдат връчени за 24-ти път театралните награди „Аскеер“.

На днешния ден без такса ще могат да се посетят всички общински музеи в София, както и Националният исторически музей. Столична библиотека представя изложба, посветена на Светите братя, на която могат да се видят образци от първите буквари и читанки.

От 10ч. във Варна ще започне празнично шествие на ученици, студенти и дейци на образованието, науката и културата. Между 12 и 12:30ч. в града ще се проведе яхтен „Парад на буквите под ветрила“, а след него ще се състои първата регата за килови яхти „Varna Channel Cup”.  

В Пловдив от 10:20 ч. на площад „11 май“ започва тържеството посветено на празника. В 11 ч. започва шествието към площад „Стефан Стамболов“, а в 11:30 ч. е насрочено началото на празничен концерт пред общината.

Коментари: 0