250 хияди коли в Блъгарпия за година

Регистрацията отнема не повече от час и струва 60 лева без екотаксата

За изминалата година регистрираните превозни средства у нас са около 250 хиляди, от които 190 хиляди са внос от ЕС. Това съобщи пред БНР инспектор Деница Иванова от сектор "МПС и водачи" в отдел "Пътна полиция" при Главна дирекция "Охранителна полиция".

По думите й регистрацията на автомобил не отнема повече от час в ненатоварен ден. Но ако се наложи допълнителна проверка, уточнение или има друг технологичен проблем, времето се удължава, допълни тя. Административната услуга е 60 лева, без еко таксата, която зависи от превозното средство.

"Занапред гражданите, които прекарват само част от годината в друга страна–член на ЕС, няма да се налага да пререгистрират автомобила си там и нито една национална администрация не може да наложи такова ограничение. Тези, които се местят за постоянно в друга държава, ще имат 6–месечен срок за пререгистрация. Гражданите, които работят в друга държава и ползват служебен автомобил, няма да се налага да го пререгистрират. Надяваме се през 2014 година тези правила да бъдат функциониращи", обясни Зинаида Златанова, ръководител на представителството на Европейската комисия в България.

Коментари: 0