Отбелязваме Архангеловден

На днешния ден българската полиция чества своя професионален празник

28 ~ 1 мин. четене

Българската православна църква почита днес паметта на Св. Архангел Михаил. Денят е наричан от народа Архангеловден.

Св. Михаил е един от седемте първенстващи ангели, наречени Архангели, стоящи винаги край Бога - всеки един със своя мисия. Св. Архангел Михаил е определян като борец против духовете на тъмнината, пазител на душите и борец против злото. В църковната иконография е изобразен с копие в ръка, тъпчещ с краката си дявола.

Св. Архангел Михаил е военачалник на цялото небесно войнство от ангели и архангели, а според българските народни вярвания Архангел Михаил е един от братята светци-юнаци, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите души. На него се е паднала задачата да отделя душата на човека от тялото, затова в съботата преди празника се прави Архангелова задушница, една от трите големи задушници през годината.

В много райони на страната на този ден се коли курбан за светеца и се правят обредни хлябове. Най-възрастният в дома чупи обредния хляб на кръст  и благославя: "Св. Архангеле, Св. Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач, да се роди ръж до тавана!" и сипва отгоре вино. То се събира с шепи от домакинята и се разпръсква из къщата  в къщата за берекет.

Днес имен ден празнуват Ангел, Ангелина, Aлина, Лина, Михаил, Михайлина, Михаела, Мила, Милен, Милка, Рангел, Рафаил, Гавраил, Серафим, Райко, Рая, Радко, Райна, Радослав, Рада, Радостин, Емилия, Емил, Райко, Пламен, Огнян, Милко и производните от тях имена. 

На днешния ден българската полиция чества своя професионален празник.

Подкрепи Economic.bg